Len broccolisoppa med belugatopping

69

Nu börjar det ju gå mot höst efter den här härliga, heta sommaren, och det innebär åtminstone för mig att soppor och grytor börjar kännas lockande igen. På den här vackra matbloggen hittade jag receptet på en len broccolisoppa som är riktigt barnvänlig med sin milda, krämiga och lite kokossöta karaktär. För mättnadens skull passar linserna till perfekt. Och jag äter gärna en bit fröknäcke till – eller ännu matigare för eventuella linsvägrare – varför inte en ugnsgrillad smörgås med ost, skinka och senap?

Rätten kan serveras från 6 månader, men då rekommenderar jag att göra en del av soppan med betydligt mindre vätska. På så sätt blir den mer som en lös puré i konsistensen och inte rinner av skeden så lätt 🙂

Len och krämig broccolisoppa med kokosmjölk, toppad med belugalinser.
Len och krämig broccolisoppa med kokosmjölk, toppad med belugalinser.

Len broccolisoppa med belugatopping

  • ca 800 g ekologisk broccoli
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 ekologisk gul lök
  • 1/4 tsk chiliflingor
  • ca 8-9 dl vatten
  • 1 burk (400 ml) ekologisk kokosmjölk
  • 2-3 msk ekologisk kallpressad kokosolja eller rapsolja

Belugatopping:

  • 2 dl belugalinser (svarta linser)
  • 4 dl vatten
  • 1/2 ekologisk citron – zest och juice
  • 2 msk ekologisk kallpressad rapsolja

Börja med att skölja broccolin och skära den i små buketter. Skär också upp stjälken i små bitar.

Mät upp linser och skölj av dem. Lägg i en kastrull tillsammans med vattnet och koka upp. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt småsjuda ca 30 minuter tills linserna är mjuka och kan mosas mellan fingertopparna. Då häller du av vattnet som är kvar och låter linserna svalna en aning. Sist rör du ner zest och juice från 1/2 citron och oljan.

Under tiden linserna kokar: Finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka och glansiga i olja i en stor kastrull. Tillsätt chili, broccoli och vatten och koka upp.

Låt småputtra i ca 20 minuter eller tills broccolin är mjuk. Häll av ca 3/4 av vätskan (och för bebisportionen – i stort sett allt vatten). Kör sedan soppan i en mixer (att föredra – annars kan man också köra med handmixer) tillsammans med kokosmjölken tills den är helt slät. Bebisportionen som ska vara lite mer puréliknande kan du mixa med en handmixer på sidan av med ett par matskedar kokosmjölk och en klick extra kokosolja.

Smaka av soppan med salt och ev mer chili och servera med belugatoppingen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close