Sojafärsbiffar för barnen (gluten- och laktosfritt)

81

Sojafärs är ett mycket bra alternativ för den som vill minska köttkonsumtionen men fortfarande göra liknande så kallad “vanlig” barnmat som t ex biffar, “köttbullar” eller spaghetti och “köttfärssås”. Alltså: entré sojafärsbiffar!

Man kan förstås välja att försöka efterlikna traditionella smaker på biffar och sås, men jag föredrar att göra det medvetet annorlunda. Dels för att jag inte försöker kamouflera något (det har aldrig funkat de gånger jag faktiskt försökt), dels för att jag tycker det funkar bättre att anpassa kryddning och proportioner efter råvaran. Sojafärsen är ju smuligare och även blötare än köttfärs, för att inte tala om smaken som ju inte påminner alls om kött utan just bönor som det kommer ifrån. 🙂

Dessa sojafärsbiffar blir saftiga och smakrika – lite falafelliknande – men fortfarande milda och barnvänliga. De funkar utmärkt att servera med t ex pasta (som mina barn älskar), eller med en grönsallad eller ugnsrostade grönsaker, paprikaröra (ajvar relish) och gärna en hemgjord tsatsiki!

Eftersom sojafärsbiffarna innehåller salt (och jag tror inte de gör sig så bra helt utan) så serverar du dessa till barn från 12 månader och uppåt.

sojafärsbiffar

Vegetariska sojafärsbiffar (6-8 port)

  • 200 g torkad ekologisk sojafärs
  • 1,25 l vatten
  • 2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
  • 1/2 ekologisk gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 dl ekologiskt mandelmjöl
  • 1 ekologiskt ägg
  • ekologisk rapsolja till stekning

Börja med att koka upp vattnet med buljongtärningarna så att de löses upp. Tillsätt sedan sojafärsen och låt småkoka ca 15 minuter. Låt rinna av och svalna i ett durkslag tills den är ljummen. (Förbered därför gärna detta moment innan om du vill laga “snabbmat”).

Finhacka lök och vitlök och fräs snabbt tills den är mjuk i olja. Lägg lökfräset i en bunke, tillsätt alla kryddor och mandelmjöler och blanda väl.

Pressa ur ev överflödig vätska ur sojafärsen och rör sedan ner den i bunken med lök- och kryddmjölet tills allt är väl blandat. Tillsätt sist ägget tills du har en smidig “biffsmet”.

Forma små biffar med händerna – gör gärna ett gäng i taget och lägg på en skärbräda. Hetta upp olja i en stekpanna och stek sedan biffarna i omgångar tills de fått fin färg på medelhög värme – ett par minuter per sida.

Servera med till exempel kokt pasta (ev glutenfri), grönsallad, ajvar relish, tsatsiki eller crème fraiche. Bon appetit!

Join the Conversation

  1. Hej!
    Spännande blogg!! 😀
    Dock blev jag mycket förvånad över att du inte känner till sojan negativa egenskaper!… 😵 Det finns inget bra alls med soja tyvärr och att ge det till barn är allt annat än bra.
    Vänligen, Sofi Nilsson

    1. Hej Sofi! Tack för din kommentar 🙂
      Soja är förvisso omdiskuterat, precis som många andra livsmedel. Jag känner dock inte till att det ska vara direkt dåligt att ge till barn (såvida de inte är allergiska förstås), så länge det är en del av en varierad kost i övrigt. Det finns förstås alltid olika sidor av alla kostdebatter, men eftersom jag inte är utbildad att kunna avgöra själv så litar jag till de evidens som finns. Och det är mig veterligen ännu inte avrått ifrån? Här är ett exempel jag har utgått ifrån : http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/
      Med vänlig hälsning/ Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close