Vegetariska linsbiffar

406

Linsbiffar

Äntligen har vi fått vårt kök tillbaka efter hantverkskaos och slipdamm, så nu fortsätter jag försöken att jaga alternativa mellanmål som är näringsrika, behändiga (dvs minimalt med kladd) och lättätna för bebisar. Eftersom Ellen verkligen har gillat zucchiniplättarna så utgick jag från det receptet och gjorde en ny variant. Det fick bli vegetariska linsbiffar. Även dessa kan serveras från ca 8 månaders ålder.

De här vegetariska linsbiffarna funkar jättebra att ta med ett par stycken som en mellis, eller att servera som en komplett måltid ihop med t ex mosad avocado och potatisbitar eller -mos. De blir lite småfrasiga på ytan och lite ostigt sega i konsistensen – dvs de håller ihop bra och smular inte så mycket. Bebisen kan lätt äta dem med händerna utan att det blir ett hav av smulor runt omkring.

Har du redan färdigkokta linser rör du ihop dem på bara några minuter!

Vegetariska linsbiffar (ca 20 st)

 • 2 dl kokta röda linser (1 dl okokt)
 • 1/2 finriven zucchini
 • 1 1/2 dl riven ost
 • 1/2 dl riven parmesan
 • 2 st ekologiska ägg
 • 1 dl mandelmjöl
 • 1/2 dl havregryn
 • 2 tsk oregano
 • 1/2 krm finmalen vitpeppar

Om du inte har redan kokta linser, börja med att koka dem mjuka i osaltat vatten och låt svalna.

Finriv zucchinin och låt rinna av i ett durkslag ca fem minuter – krama ur överflödig vätska.

Vispa upp äggen lätt i en bunke. Tillsätt linser, zucchini, ost och kryddor. Blanda sedan ner havregryn och mandelmjöl till en smet – den ska vara kladdig men gå att forma til små biffar.

Platta ut små biffar med händerna och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda på 200 grader ca 15-20 minuter, vänd plättarna efter halva tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

 1. Tack för alla recept och inspiration du delar med dig av!

  Ville bara kolla mängden zucchini: det står ”1/2 finriven zucchini” i receptet, men de kan ju variera ganska kraftigt i storlek..?

  //Cilla

  1. Hej Cilla! Tack för din kommentar 🙂

   Mycket bra fråga – och jag inser nu att jag borde bli ännu mer noggrann i mängderna när jag delar med mig av recept 🙂 Ofta blir det lite på en höft med en del ingredienser och så har jag inte tänkt på att väga/mäta förrän i efterhand… I det här fallet får man utgå ifrån en ”normalstor” zucchini – de brukar ju i snitt vara lite kortare än en gurka men tjockare. Är det en riktigt späd liten primörzucchini så som de kan vara nu på vårsäsongen så får man istället ta en hel.
   Men det viktiga är slutresultatet på smetens konsitens – blir det för mycket zucchini så håller smeten inte ihop lika bra, så är du osäker tycker jag du kan börja med en mindre mängd och röra ner lite mer i efterhand om du vill ha mer ”matig” smet. Lycka till! 🙂

   1. Tack för svar – jag provar mig fram! 🙂

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close