Zucchininudlar!

144

Zucchininudlar

Nu är det skördetid för zucchini, och jag hade förmånen att få med mig ett par kilo hem från mammas trädgårdsland. Så nu blir det zucchinirätter i några dagar, och vi börjar med zucchininudlar!

För den som liksom jag vill minska sitt intag av vitt mjöl eller över huvud taget dra ner på kolhydrater i sin kost så är grönsaker i alla dess former något man kan använda som alternativ istället för till exempel pasta. Ugnsstekt paprika, aubergine, zucchini och lök är något jag ofta gör. Liksom strimlad stekt vitkål – passar hur bra som helst som tillbehör till de flesta fågel-, kött-, fisk- eller korvrätter.

Idag ville jag göra något lite festligare av all zucchini. Det blev en kombination av två tillbehör jag länge tänkt göra, men liksom inte kommit till skott med. Zucchininudlar/-tagliatelle och ugnsrostade tomater! Bonus i kanten på det hela var lite kokt sparris och haricot verts (mammas egenodlade – tack!).

Det här är verkligen enklaste formen av matlagning. Själva zucchininudlarna tar inte längre tid att göra än vanliga nudlar eller pasta. Tomaterna tar dock lång tid i ugnen, men kräver inte heller något arbete i övrigt!

Det här kan du bjuda även bebisar från ca 8 månader på, om du inte kryddar för hett och utesluter saltet!

Zucchininudlar med ugnsrostade tomater (4 port)

  • ca 600 g ekologisk zucchini
  • ca 200 g ekologiska körsbärstomater eller andra små tomater
  • 1-2 msk balsamvinäger
  • ekologisk rapsolja
  • 2 små vitlöksklyftor
  • 1 tsk chiliflakes
  • svartpeppar
  • flingsalt
  • ev andra blandade grönsaker som t ex sparris, haricot verts eller sockerärtor

Sätt ugnen på 125 grader.

Börja med tomaterna: Skölj och halvera dem och lägg med snittytan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över balsamvinäger och ett par matskedar olja. Sätt in i ugnen och låt rosta/torka i ca 1 – 1,5 timme. När de börjar se lite torkade och skrynkliga ut på snittytan är de klara!

Skala zucchinin och kasta bort det yttre skalet. Fortsätt sedan skala långa remsor längs med zucchinin med en vanlig potatisskalare. Sluta när du når in till kärnorna i mitten.

Hetta upp några matskedar olja i en sautös och pressa ner en av vitlöksklyftorna. Vänd direkt ner ungefär hälften av zucchiniremsorna och sautera dem ett par minuter tills de blivit mjuka och glansiga. Krydda med svartpeppar, chiliflakes och flingsalt. Lägg över i en skål och sautera sedan andra hälften av zucchiniremsorna på samma sätt.

Om du vill använda flera grönsaker, koka dem mjuka vid sidan av, låt svalna och skär upp i mindre bitar.

Blanda dina sauterade zucchininudlar med grönsakerna och tomaterna. Smaka av med mer salt och peppar och eventuellt mer chili.

Servera som tillbehör till exempelvis kyckling, en köttbit eller lax!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close