Ett roligare sätt att servera en dessert är ju att göra serveringsskålen ätbar! Ett mandelflarn, också kallat knäckflarn, är en riktig publikfriare. Kolaknäckig smak, och roligt presenterat om man formar det som en skål. Det går förstås lika bra att forma flarnet som t ex ett tacoskal eller till och med som ett rör, och spritsa i fyllning.
För att forma ditt mandelflarn måste du jobba ganska snabbt medan de fortfarande är varma och mjuka. Så är du en lättstressad personlighet rekommenderar jag faktiskt att grädda en plåt i taget, så att du hinner forma flarnen innan de hinner stelna. Ta små skålar eller glas och ställ upp och ner på en plan yta. Lyft sedan ett flarn i taget från den varma plåten med en stekspade och lägg över skålen/glaset. Använd fingrarna för att forma flarnet till en skål med veckade kanter. Låt svalna helt innan du lyfter av mandelkorgen och vänder den upprätt.
Fyll din mandelkorg efter vad säsongen erbjuder. Under sommartid är det ju oslagbart med färska jordgubbar eller smultron och vaniljglass. På hösten skulle jag köra med t ex kanelstekta äpplen och vaniljkräm. Och på vintern: vaniljglass och hjortronsylt eller en syrlig lingongrädde!
Det är förstås inget måste att forma flarnen till korgar – de är lika goda att äta som de är, att sticka ner i glass eller varför inte doppade till hälften i mörk choklad? Men jag tycker ändå att formen är lite halva grejen – hela flarnet blir extra krispigt att äta med de veckade kanterna.
Mandelkorgar eller knäckflarn
Ingredienser
- 75 g smör
- 1 dl socker
- 1 1/2 msk ljus sirap
- 1 msk mjölk
- 1/2 dl vetemjöl
- 50 g flagad mandel
- 1/2 dl havregryn
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Mät upp smör, socker, sirap, mjölk och mjöl i en kastrull.
- Sätt kastrullen på medelvärme och rör i smeten då och då tills smöret smält och du har en jämn och slät smet. Passa noga så att smeten inte börjar koka.
- Ta av kastrullen från spisen och rör ner flagad mandel och havregryn.
- Klicka ut smeten i fyra klickar per plåt. OBS! De kommer smälta samman i ugnen, så fördela dem med stort mellanrum.
- Grädda båda plåtarna samtidigt i ca 12 minuter, tills flarnen är gyllene. Byt plats på plåtarna efter ungefär halva tiden för jämnast gräddning.
- Om du vill forma flarnen till korgar, låt de först svalna i ca tre minuter och forma sedan till korgar med händerna över en upp och nedvänd liten skål.
- Låt svalna helt och ät helst samma dag. Vill du spara dem, gör det i en lufttät burk så att de inte mjuknar.