Pannkakor på bovete – glutenfritt och laktosfritt

226

Att lyckas göra glutenfria pannkakor utan att använda färdiga mjölmixer är inte alltid helt enkelt. Åtminstone inte om man vill efterlikna “vanliga” pannkakor. De flesta recept jag testat är helt utan alternativa mjölsorter och oftast baserade på enbart ägg, någon sorts mjölk och fiberhusk. Alternativt görs de på kokos- eller mandelmjöl. Vilket inte är något “fel” i sig, men det blir ju väldigt annorlunda mot vanliga pannkakor. Både i konsistens och smak. Så idag testade jag pannkakor på bovete!

Och det blev lyckat! Barnen äter dessa utan någon reflektion om att “det inte smakar/ser ut som vanligt” – vilket jag tar som ett riktigt gott betyg på att de är väldigt lika vanliga pannkakor. Dock helt utan gluten och laktos! Är man inte känslig för laktos så kan man förstås använda vanlig ekologisk mjölk. Då tänker jag mig att resultatet blir ännu mer likt vanliga pannkakor i smaken!

Pannkakorna kan serveras till alla från 8 månader och uppåt om du utesluter saltet i receptet.

Glutenfria och laktosfria bovetepannkakor

Pannkakorna blir tunna och ganska frasiga och håller ihop bra utan att gå sönder det minsta vare sig vid stekning eller om man sedan vill rulla dem – perfekt!
Portioner 2 pers
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser

  • 1 dl ekologiskt bovetemjöl
  • 1/2 dl ekologiskt mandelmjöl
  • 1/2 krm äkta vaniljpulver
  • 1/2 msk fiberhusk psylliumfröskal
  • 3 st ekologiska ägg
  • 3,75 dl mandelmjölk alt annan valfri mjölksort
  • 1/2 krm salt
  • 2 msk laktosfritt smör till stekning eller annat alternativ som t ex ekologisk kokosolja

Instruktioner

  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Tillsätt 1-2 dl mjölk och vispa slätt. Vispa sedan ner äggen och resterande mjölk.
  • Låt svälla i ca 15 minuter och vispa upp smeten en gång till.
  • Hetta upp en stekpanna, tillsätt stekfett och stek pannkakorna frasiga och gyllene.

Anteckning

Servera gärna med t ex färska hallon och jordgubbar eller hemkokt kompott!
Måltid: Lunch & middag
Keyword: bovete, glutenfritt, pannkakor

Join the Conversation

  1. Åke i Sörmland says:

    blanda i lite bakpulver i smeten, som kan vara lite tjockare är pannkakssmet. Stek som pannkaka.

    1. Tack för kommentaren Åke, helt sant! Bakpulver är bra bindning också! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close