Jag vågar nästan påstå att pannacotta med yoghurt är det mest säkra kortet i kategorin efterrätter. Det ger dig verkligen det där lilla söta som du vill ha för att avrunda en schysst middag. Men samtidigt är den inte för mastig, tack vare yoghurten. Lent, krämigt och sött, men samtidigt fräscht!
En pannacotta också låter sig göras på några få ingredienser utan krångel. Att den sedan gärna får stå svalt över natten gör det hela ännu bättre! Då kan du fixa desserten långt i förväg, med minimal ansträngning.
Jag har hittills inte stött på någon som inte gillar pannacotta. Det är så lätt att göra, lätt att äta och du kan variera den i det oändliga! Min favorit är just pannacotta med yoghurt i basen, eftersom den ger en helt annan fräschör. Men du kan ju också göra olika former av chokladpannacotta med vit , mjölk- eller mörk choklad eller en pannacotta på kokosmjölk… Eller använda frukt eller bär som smaksättare i pannacottasmeten, istället för att ha dem som topping!
Tänk dock på att du behöver anpassa mängden gelatin (eller annan form av geleringsmedel som t ex agar agar som du kan få mycket tips om här), beroende på typ av pannacotta. Olika fett- och sockerhalt i choklad, eller mängden vätska från till exempel frukt eller bär påverkar förstås hur mycket geleringsmedel du behöver för att få till konsistensen.
Är du också ett pannacotta-fan? Då måste du testa denna variant!
Yoghurtpannacotta med hallongelé
Ingredienser
Yoghurtpannacotta
- 2,5 dl vispgrädde
- 2 st gelatinblad
- 3 msk socker
- 1/2 krm vaniljpulver
- 2,5 dl yoghurt, 10%
Hallongelé
- 150 g hallon, frysta
- 1 st gelatinblad
- 1 msk florsocker
Instruktioner
Yoghurtpannacotta
- Om du använder vanlig naturell yoghurt (ca 4%), börja med att hälla upp den i ett kaffefilter och låt rinna av i ca 30 minuter.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca fem minuter.
- Koka upp grädde och socker i en kastrull, rör om tills sockret löst sig. Rör ner vaniljpulver och urkramade gelatinblad, och låt sedan blandningen svalna ca en kvart.
- Rör ner yoghurten i gräddblandningen och vispa tills smeten är klumpfri.
- Fördela smeten i fyra portionsglas och täck med plastfilm (för att undvika hinnbildning på ytan).
- Låt vila i kyl 2-3 timmar innan du häller på hallongelén.
Hallongelé
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca fem minuter.
- Koka upp hallon och florsocker, och pressa sedan hallonen genom en finmaskig sil över en skål.
- Vispa ner det urkramade gelatinbladet i hallonsåsen.
- När hallonsåsen svalnat till rumstemperatur, fördela den i portionsglasen med pannacotta. Ställ in i kyl igen i 1-2 timmar innan servering.