Barnvänlig indisk masala med kikärtor

686

Jag har ett sånt sug på kryddstark mat just nu! Igår åt vi lax och grönsakswok med ingefära, spiskummin och chili. Och idag fortsätter vi det kryddiga spåret med att laga en barnvänlig indisk masala. Det är en mjuk och smakrik kikärtsgryta som doftar kardemumma, kanel och ingefära. Trots sin mängd av kryddor passar den även bra för små, eftersom både kanel och kardemumma är kryddor som ofta uppskattas av barn. Tipset är att röra ut grytan med en rejäl klick crème fraiche. Det balanserar tomaternas syrlighet och gör grytan lite mildare.

Gör du dessutom grytan utan salt kan du servera den till bebisar från ca 8 månaders ålder. Mosa kikärterna i bebisportionen med en gaffel och blanda ungefär lika delar gryta med crème fraiche. Servera med t ex ris och/eller blomkålsris. Blomkålris gör du genom att grovriva färsk blomkål på rivjärn och sedan ångkoka eller koka ”blomkålsriset” mjukt i osaltat vatten.

Den här grytan är en riktig snabbmatsrätt som är klar på ca tjugo minuter, även om den förstås bara blir ännu godare om den får småputtra lite längre precis som de flesta tomatbaserade röror.

Vi åt den med kokt blomkål, crème fraiche och en grönsallad. Mättande och näringsrik mat som kroppen blir glad av! 🙂

barnvänlig indisk masala

Barnvänlig indisk masala med kikärtor (4 portioner)

  • 1 ekologisk gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm chilipulver
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk curry*
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 frp ekologiska krossade tomater (400 g)
  • 1/2 tsk salt*
  • 1 frp färdigkokta ekologiska kikärter (ca 400-500 g)
  • färsk ekologisk koriander till garnering

* Om en familjemedlem under året ska äta ska du utesluta saltet och kontrollera att curryblandningen är saltfri.

Börja med att finhacka den gula löken. Fräs den i ekologiskt smör eller rapsolja i en kastrull tills den blir glansig.

Under tiden kan du skala och finriva ett par centimeter färsk ingefära (det ska bli ca 2 tsk riven) rakt ner i kastrullen. Pressa ner vitlöksklyftan och tillsätt gurkmeja, chili, kanel, curry och kardemumma. Fortsätt fräsa på medelhög värme ett par minuter så att alla smaker frisätts.

Nu är det dags att hälla i de krossade tomaterna. Därefter behöver du bara salta och sedan låta grytan småputtra i ca femton minuter. Rör om då och då.

Under tiden grytan puttrar kan du koka blomkål/blomkålsris och ev vanligt ris som tillbehör.

När grytan puttrat i ca 15-20 minuter sköljer du av kikärterna väl och tillsätter dem i grytan – de ska bara vändas runt och bli lite varma.

Servera med blomkålen, crème fraiche och en sallad med blandade grönsaker efter tycke och smak. Bon appétit!

Grytan är laktosfri i sig självt. Välj en laktosfri crème fraiche för en helt laktosfri rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close