Blomkålsbiffar – perfekt ”fingerfood” för bebisen!

1.8K

blomkålsplättar som fingerfood

Jag är verkligen ett stort fan av vegetariska biffar i olika former! Eller ja – egentligen är jag mer för att äta grönsaker som de är – råa, kokta, grillade… Men eftersom mina barn tyvärr inte är lika sålda på det så älskar jag formatet plättar eller biffar. Där kan man ”gömma” de flesta sorters grönt – och eftersom detta receptet också innehåller ägg, ost och kokosmjöl så blir dessa blomkålsbiffar rejält mättande, näringsrika och ger en bra dos protein på köpet!

De kan ätas varma som tillbehör till maten, eller ljumna som mellis – att doppa i t ex en yoghurtsås eller helt enkelt bara som de är. Man behöver inte bestick, de är kladdfria (bortsett från lite smulor kanske) och lättätna för bebisarna med få eller inga tänder.

De här biffarna gjorde jag på blomkål, men testa gärna broccoli, eller en kombination av t ex blomkål/broccoli och lite rivna morötter, zucchini (krama ur vätskan bara i så fall) eller potatis.

Ett extra tips – använd hela blomkålen och släng inte mat i onödan! Kasta inte rotstock och blast (såvida den inte är fläckig eller skadad), hacka ner alltihop till plättsmeten! Tillsätt också gärna en energiboost i form av t ex sesam- eller linfrön i smeten om du vill.

Biffarna kan serveras från ca 10 månaders ålder och är glutenfria.

Blomkålsbiffar (ca 20 st små plättar)

 • 400 g ekologisk blomkål (ca ett halvt huvud)
 • 2 ekologiska ägg
 • 1 dl ekologiskt kokosmjöl
 • 2,5 dl riven ost (blanda gärna mild och smakrik ost)
 • 1/2 dl riven parmesan
 • 1 msk finhackad ekologisk basilika
 • 1 tsk ekologisk oregano
 • 1 krm malen vitpeppar
 • 2 msk ekologiska sesam- eller linfrön (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj och hacka blomkålen. Koka/ångkoka den mjuk och stompa den till ett mos med en potatisstomp, alternativt mixa till en puré beroende på vilken konsistens du vill ha i biffarna – helt släta eller med lite bitar.

Vispa upp äggen i en skål tillsammans med örterna och peppar. Rör sedan ner blomkål, ost, kokosmjöl och frön till en jämn men lite lös smet. Den ska gå att forma med händerna till små biffar.

Klä en plåt med bakplåtspapper och forma små biffar med händerna – ca femton till tjugo stycken beroende på hur stora du vill ha dem.

Grädda ca 10-12 minuter i mitten av ugnen, vänd alla biffar och grädda dem lika länge till på andra sidan (eller tills de har fin färg).

blomkålsplättar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

 1. Det här lät ju väldigt gott och nyttigt 🙂 kan man frysa in dom tror du?

  1. Hej Moa!
   Absolut, det går jättebra! Jag brukar frysa in i 3-pack i lite folie och stoppar skötväskan när man ska iväg och behöver mellis. Perfekt! 🙂

 2. Cecilia says:

  Mina blev jättestorra, sprickiga och smuliga vet inte vad jag gjorde för fel. 🙁

  1. Vad tråkigt Cecilia! Gick smeten ihop? Den ska vara ganska lös men formbar – dvs det ska gå att forma små plättar med händerna. Annars vet jag inte riktigt vad jag ska gissa på – kanske kan det bero på vilken osttyp du använt? Eftersom osten är den mest bindande ingrediensen så kanske en fettsnål ost kan vara boven här? Jag använder oftast en blandning av Gouda och cheddar, aldrig mager ost. Ytterligare en gissning kan vara lite underkokt blomkål? Då har den inte bundit lika mycket vätska, och blir mängden vätska för liten i förhållande till det absorberande kokosmjölet så kan det orsaka smulighet… Svårt att ge exakta råd utan att ha varit med, men det här är i alla fall några tänkbara aneldningar. Hoppas du vågar dig på ett nytt försök, eller kanske testar zucchiniplättarna som är lite enklare att lyckas med 🙂 Lycka till!

 3. Cecilia says:

  Ja det tyckte jag att den gjorde och den gick bra att forma men jag hade iofs en mager hushållsost blandat med vanlig cheddar så det kan ju ha varit hushållsosten som gjorde att dom blev smuliga. Jag får prova igen och inte använda mig av någon mager ost samt koka blomkålen något längre för säkerhetsskull. 😉 Tack så mycket för tipsen och zucchiniplättarna måste jag prova också! 🙂

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close