Om jag bara får välja ett recept på matbröd som jag alltid kommer fortsätta med så är det nog detta. Dessa nattjästa dinkelfrallor har allt! Receptet har få ingredienser, väldigt få och enkla moment, och ändå blir brödet otroligt gott. I alla fall om du som jag älskar bröd med stora lufthål och lite segare inkråm. Med andra ord sådant typ av bröd som brukar förknippas med levain eller andra surdegsbaserade bröd. Lova att du testar dessa – du kommer inte bli besviken!
Degen ska inte knådas utan bara röras ihop. Du behöver inte temperera något heller – så enklare kan det knappast bli! Det viktigaste är att komma ihåg att använda en rejält stor bunke. Degen jäser verkligen enormt mycket och får stora luftbubblor.
Så får du frallor med stora lufthål
Du kan absolut kalljäsa degen i kylen om du vill låta den stå längre. T ex om du gör degen redan på eftermiddagen för att bakas av först nästkommande dag. Det viktigaste att tänka på med degen är att du vågar låta den vara kladdig – den SKA vara det! 🙂 Mjöla händerna ordentligt när du ska handskas med den bara, vilket du ska göra varsamt för att behålla så mycket luftbubblor som möjligt. Skär ut dina frallor lite slarvigt med en degskrapa och flytta försiktigt över dem till plåten.
Själva ”bakandet” för att få till dessa frallor är alltså väldigt minimalt. Du behöver bara fem-tio minuter för att röra ihop degen på kvällen, och ca en kvart på morgonen. Då förbereder du gräddningen genom att vika degen, dela den och ev pensla och toppa med fröer.
Brödet blir supergott även utan topping. Det får en lite hård och knaprig skorpa tack vare kombinationen hög värme, vattenånga och lite sötning i degen. Vi kör dock oftast vallmofrö ovanpå, hela familjen älskar smakbrytningen!
Jag bakar som regel dessa nattjästa dinkelfrallor en gång i veckan till helgen, det är en härlig helgkänsla att få nybakat till frukost!
Enkla nattjästa dinkelfrallor
Ingredienser
- 5 g färsk jäst
- 400 g kallt vatten 4 dl
- 400 g ekologiskt siktat dinkelmjöl ca 6,5 dl
- 100 g ekologiskt fullkornsdinkelmjöl ca 2 dl
- 12 g salt ca 1 1/2 tsk
- 1 msk honung kan uteslutas
- 1 st ägg uppvispat, för pensling
- 2 msk vallmofrö
Instruktioner
På kvällen
- Mät upp vatten i en stor bunke (minst 3 l, degen jäser väldigt mycket).
- Smula ner den färska jästen i bunken och rör tills den löst sig i vattnet.
- Tillsätt salt och honung och rör runt.
- Tillsätt mjölsorterna och rör sedan med en trägaffel eller liknande tills degen gått ihop. Den ska alltså inte knådas, bara blandas ihop. Den blir ganska lös och kletig, men det ska den vara!
- Täck över med plastfolie och låt sedan stå framme i rumstemperatur över natten.
På morgonen
- Mjöla en bakbordsyta och skrapa försiktigt ut den lösa degen på bordet.
- Spänn degen genom att vika in den mot mitten från vardera håll med mjölade händer. Vänd skarven nedåt.
- Låt degen vila 15 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
- Med en mjölad degskrapa delar du sedan degen i ca tio bitar. De ska vara oregelbundna, det är lite halva grejen 🙂
- Flytta över bitarna till dina bakplåtspapperklädda plåtar.
- Vispa upp ägget med en gaffel och pensla frallorna och strö över vallmofrö. (Skippa detta steg om du inte vill ha topping på dina frallor).
- Låt vila ytterligare 15-30 minuter innan du gräddar bröden.
Grädda frallorna
- Sätt in en av plåtarna i den förvärmda ugnen och kasta in en halv deciliter vatten i botten av ugnen.
- Sänk värmen till 230 grader och grädda bröden ca 15-20 minuter.
- Gör likadant med andra plåten.
- Låt svalna och njut med valfritt pålägg!
Låter gott och frallorna ser magiska ut 🙂 Ska testas nästa vecka! En fråga dock,från en baknovis… ”Spänn degen genom att vika in den mot mitten från vardera håll med mjölade händer.” Ska degen vikas in från 2 håll, överkant och nederkant? Eller även från höger-och vänstersida,alltså 4 håll? Tack på förhand,ha det gott!
Hej och tack för din kommentar! Jag brukar vika in degen från alla fyra håll, precis som du beskriver 🙂 Hoppas du testar, kommentera gärna igen hur resultatet blev. Allt gott! Mvh/ Marie
Oj va goda de blev 🙂 Tack för bra recept Marie!
Vad roligt att höra! Och tack för kommentaren 🙂
Hej! Ska det verkligen bara vara 5g färsk jäst 🤔? Mvh Nettis
Hej Nettis! Ja det stämmer! Då jästiden är så lång räcker det med en mycket liten mängd jäst, bara för att kicka igång jäsprocessen!
Jag vill ha utbakning klar på kvällen..bara spara..in med plåt på morgonen..går det med ditt recept..eller har du andra rec det funkar med?
Hej Lilian! Tack för din fråga! Vet du, jag har faktiskt inte provat att baka ut dem redan på kvällen 🙂 Jag misstänker dock att det inte blir samma jäskraft om man delar upp degen i så tidigt skede i jäsningen. Men om du låter den jäsa några timmar först på kvällen, gör vikningen och låter jäsa minst en timme till och sedan delar upp i frallor som får jäsa över natten så kanske det funkar? Testa gärna och meddela hur det blev i så fall! 🙂
Hej!
Jättegoda frallor =)
Jag antar att man kan baka dessa även på torrjäst.
Hur mycket tar jag då?
Brukar oftast baka på färsk jäst, men ibland har man inte det hemma.
Mvh. Mimmi
Hej Mimmi! Med reservation för att jag inte testat just på detta recept så skulle jag säga att du kan ersätta färsk jäst med ca 2 gram torrjäst (knappt 1/2 tsk). Eftersom torrjäst som regel behöver lite högre temperatur för att komma igång med jäsningen så skulle jag använda ljummet vatten istället för kallt, och blanda ut torrjästen med mjölet när du rör ner den, istället för direkt i vattnet.
Utmärkt gott och bra seghet utan att vara surdeg
Ett stort tack för receptet! De godaste bullarna jag någonsin ätit!
Tack för kommentaren, och roligt att höra! 🙂
Har testat MÅNGA olika sorters recept nattjästa frallor, men detta recept nummer ett för mig nu, Inga bullar har haft den luftigheten i kombination med den rätta segheten som dessa bullar. Kan rekommendera Warbro kvarns produkter, fantastiska! Utan tvekan fem stjärnor!
Hej och tack för din kommentar! Så roligt att höra! Vi älskar dem också, gör de på repeat en gång i veckan år ut och år in 😉
Stämmer det med 5 gr jäst? Har aldrig sett ett recept med så lite jäst.
Skall baka imorgon!
Hälsningar
Peter Lindström
Hej Peter! Javisst stämmer det 🙂 Just eftersom degen får jäsa så lång tid så behövs mycket mindre mängd jäst. Hoppas det blev lyckat! 🙂
Hej! Jag har bakat dessa frallor många gånger nu, men endast en gång har de blivit riktigt bra (och då blev de fantastiska). Degen vill inte jäsa och den är väldigt lös. Den går inte att spänna, det blir ingen form alls på frallorna, de höjer sig inte ens i ugnen. Jag undrar vad som blir fel?
Hej och tack för din kommentar! Men så tråkigt att höra att det inte vill sig riktigt med frallorna… Degen ska ju vara väldigt lös, så det i sig är inget fel. Men att den inte jäser är ju märkligt – min brukar ofta nästan ha svämmat över bunken (om jag inte haft plastfolie över så hade den nog runnit över). Att en deg inte jäser kan ju bero på olika saker, men i grunden bör det ju bero på att den inte aktiverats. Har man hällt på för varmt vatten så kan man ju döda jästen, men jag antar att det inte är det du gjort? Använder man kall degvätska så ska ju jästen inte dö, men det tar såklart längre tid för den. Kanske kan du experimentera med att ställa bunken på ett varmare ställe över natten och se om det gör någon skillnad?
Ett sista tips värt att understryka är om det kan bero på mjölsorten. Ett ekologiskt vetemjöl special brukar vara bäst – specialvetemjöl har mer protein och ger bättre ”seghet” i degen. Ge inte upp! 🙂