Potatiskroketter – en frasig förrätt

239

Här kommer ett recept på en rolig förrätt med fina smaker och konsistenser, som verkligen blir det där lilla extra! Fina små potatiskroketter med frasig yta och mjuk, krämig fyllning av potatis och Gruyère. Vad kan gå fel? Det är dessutom en förrätt som kan ätas av de flesta oavsett smakpreferens och ålder. Det beror helt enkelt på hur du serverar dem.

Det här är ett recept som du får vara beredd att anpassa lite beroende på mosets konsistens. Beroende på hur mycket vatten som blivit kvar i potatisen så kan moset bli lösare eller fastare. Skulle smeten kännas för lös kan du addera lite extra mjöl, och framförallt – låt det svalna helt i kylen så blir det mycket lättare att forma till bollar.

För en mer lyxig förrätt rekommenderar jag att servera dessa potatiskroketter som i receptet med smetana, en klick löjrom och färsk dill. Vi har dock inte lyckats få barnen att ens våga smaka löjrom än, men de blev minst lika nöjda som vi med rostad lök som topping istället! Kroketterna går också bra att servera som tillbehör till exempelvis en köttbit.

Friterade potatiskroketter med gruyere

En lyxig förrätt till festmiddagen! Frasiga kroketter fyllda med lent, smakrikt mos på mandelpotatis och riven gruyère, toppat med smetana och löjrom.
Portioner 4 port
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser

  • 500 g mandelpotatis ekologisk
  • 25 g smör
  • 1/2 st ägg uppvispat
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 80 g gruyèreost riven
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1 krm muskotnöt

Till fritering

  • 1 1/2 st ägg uppvispat
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt
  • 1 1/2-2 dl panko
  • 6-8 dl neutral olja till fritering t ex rapsolja

Till servering

  • 80 g löjrom
  • 2 dl smetana
  • färsk dill eller gräslök

Instruktioner

Kroketter

  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av all vätska och låt ånga av en stund så att potatisen är ganska torr, och pressa sedan potatisen i potatispress.
  • Blanda potatisen med ett halvt uppvispat ägg, smör, kryddor, mjöl och riven ost till ett slätt mos. Låt moset svalna helt gärna i kyl, så att det blir lättare att forma.
  • Häll upp mjöl i en skål och blanda med cayennepeppar och lite salt. I en annan skål vispar du upp ytterligare ett ägg med det halva som återstår från tillagningen av moset. I en tredje skål häller du upp panko.
  • Rulla små bollar av moset och vänd sedan runt dem i mjöl, sedan ägg och sist i pankon. Låt sedan kroketterna vila i kylen minst en timme, tills du ska fritera dem strax innan servering. OBS! Om kroketterna känns lite för lösa så bli inte orolig, de stelnar till i kylen.

Fritering

  • Mät upp olja i en kastrull och hetta upp till ca 170-180 grader.
  • Fritera kroketterna ett par stycken i taget i omgångar, ca 1 minut. De ska bli gyllene och se frasiga ut. Lyft upp och låt rinna av på finmaskigt galler, alternativt hushållspapper.
  • Lägg upp och garnera med en klick smetana och löjrom, samt lite färsk dill eller gräslök efter smak.

Anteckning

För extra finess vid servering, klicka en liten klick smetana på tallriken som du ”fäster” kroketterna med så att de inte rullar runt. Du kan också låta smetanan hänga av i ett kaffefilter några timmar innan och sedan hälla upp den i en spritspåse och spritsa den på kroketterna för det där lilla extra.
Du kan också använda crème fraiche istället för smetana om du föredrar det. 
Måltid: Smårätter
Keyword: förrätt, gruyere, löjrom, mandelpotatis, ost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close