Ostkaka på zucchini

650

Idag känns det extra kul att blogga, för igår fick jag ett fint mail från en läsare som tackade för inspirationen och framgång med recepten hos hennes 6-månaders tjej. Det känns som om allt jobb det ändå innebär att skapa recept, fota och greja med bloggen direkt blev värt det, bara jag har inspirerat en enda förälder att laga egen hälsosam, ekologisk barnmat! Så tack snälla igen för mailet, det gjorde mig väldigt glad! 🙂

Och nu till ”dagens ämne”: zucchini!

Ett kärt barndomsminne av många för mig är så kallad ”falsk” ostkaka, som vi åt med hemkokt blåbärs- och hallonsylt och vispad grädde. Jag tror inte att vi från början visste om att den baseras på zucchini, för det är nämligen inget som märks på smaken. Därför är det här ett ypperligt sätt att ”smyga in” grönsaker till barn som annars trotsar dem. Dessutom är det ljuvligt gott!

Grönsaker i efterrätten – gott och nyttigt!

I helgen var vi på landet och fick då med oss några kilo nyskördad zucchini hem. Då fick jag idén att försöka göra en småbarnsvänlig variant på falsk ostkaka på zucchini. Något som barnen kunde få som festlig efterrätt, med hallon och grädde till.

Jag använde mig av mandelmjöl istället för hackad mandel, samt ersatte det raffinerade sockret i ursprungsreceptet med kokossocker och en gnutta vanilj. (Inte för att kokossockret på något sätt är ”nyttigare” än vitt socker, men det framställs utan kemikalier och är således ett mer naturligt alternativ till det vita sockret).

Den blev supergod – mjuk och len i konsistensen, med en mild kolasmak från kokossockret. Ellen slukade sin portion på fem röda 🙂

Kakan kan du servera från ca 8 månaders ålder, såvida inte nötallergi förekommer i familjen.

Kalasig efterrätt gjord på grönsaker, I like!
Kalasig efterrätt gjord på grönsaker, I like!

Falsk ostkaka på zucchini

  • 500 g ekologisk zucchini
  • 2 ekologiska ägg
  • 2 msk ekologiskt kokossocker
  • ca 1/2-1 krm vaniljpulver (ej vaniljsocker)
  • 1/2 dl ekologiskt vetemjöl
  • 1/2 dl ekologiskt mandelmjöl
  • 1 msk ekologiskt kokosmjöl
  • 2 1/2 dl ekologisk mjölk

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och tärna zucchinin och koka den i osaltat vatten tills den är mjuk, ca tio minuter. Häll över den i ett durkslag och låt rinna av.

Under tiden vispar du äggen med kokossocker och vaniljpulver. Vispa sedan ner vetemjöl, mandel- samt kokosmjöl.

Mosa (eller vispa sönder) zucchinin, och rör ner den och mjölken i smeten.

Smörj en ugnsfast form (ca 15×20 cm) med osaltat smör och häll i smeten.

Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna och njut som den är, eller med färska hallon och vispad grädde!

Tips! För en mer vuxen mandelsmak – tillsätt två finrivna bittermandlar i smeten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close