Hemmagjord granola – basen för en god frukost!

351

Jag tror vi är inne på vårt femte(!) år av att alltid ha någon variant av hemmagjord granola i hyllan hemma. Det får man väl se som ett kvitto på att den verkligen är god och lättgjord. Och kanske också på att vi är lite enkelspåriga just på temat “yoghurttillbehör”? 🙂

Det här är ett recept som är lätt att ändå variera så länge man håller ungefärlig fördelning mellan gryn, frön och vätska. Vill man ha mer “klumpig” granola kan man addera lite extra vatten och öka mängden honung. Vi föredrar dock en inte så söt och mer småknaprig granola som denna.

För de som gillar torkad frukt är det också ett enkelt sätt att variera basen. Blanda ner lite hackade torkade aprikoser, russin, torkade tranbär eller gojibär i den avsvalnade granolan.

Vi äter den oftast precis som den är som topping på morgonens filtallrik. Eller som en lyxigare helgfrukost med hemmagjord yoghurt och blåbär eller hallon.

Vi äter oftast upp en sats på ungefär en vecka, men den håller sig bra i minst en månad i en hyfsat lufttät burk. (Lufttäthet är viktigt för att granolan ska hålla sig krispig).

Kommentera gärna om du testar den, och om du har några favoritfrön eller nötter som du varierar med!

Hemmagjord knaprig granola

Den här granolan är en stapelvara här hemma! Jag gör i princip en batch i veckan och fyller på granolaburken! Den är väldigt lättgjord, blir lagom söt och knaprig med mycket smak av kanel och en hint av kardemumma. Hela huset doftar kanelbullar när granolan rostas i ugnen 🙂
Portioner 8 port
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser

Torrvaror

  • 3 dl havregryn
  • 1 dl rivna kokosflingor
  • 1 dl solrosfrön naturella
  • 1/2 dl pumpakärnor naturella
  • 1/2 dl linfrön hela
  • 1/2 dl sesamfrön oskalade
  • 1/2 dl sötmandel
  • 1/2 dl cashewnötter

Smaksättning

  • 1 dl äppelmust
  • 1 msk flytande honung
  • 1-2 msk kanel
  • 1/2 msk kardemumma
  • 1/2 krm vaniljpulver
  • salt en nypa

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
  • Mät upp alla torrvaror utom mandlar och nötter i en skål eller bunke.
    torrvaror och nötter till granola
  • Hacka mandlar och cashewnötter grovt och tillsätt i torrvarorna (eller uteslut om du är nötallergiker).
  • I en annan skål mäter du upp äppelmust, honung, kanel, kardemumma, vaniljpulver och en nypa salt och rör ihop till en klumpfri sås.
  • Häll såsen över torrvarorna och blanda runt väl.
  • Sprid ut granolan jämt på en plåt med bakplåtspapper.
    granola innan rostning
  • Rosta granolan i mitten av ugnen i totalt ca 18-20 minuter – passa noga sista minutrarna så att inte nötterna bränns. Vänd runt granolan på plåten efter halva tiden så att allt rostas jämt.

Anteckning

Det här är ett grundrecept som ger bra proportioner på mängd torrvaror kontra smaksättning.
Därmed sagt går det hur bra som helst att byta ut vissa torrvaror mot andra om man t ex är nötallergiker eller inte gillar/inte har vissa frösorter hemma – eller bara vill variera sig 🙂
Du kan t ex ersätta en del av havregrynen mot råg- eller boveteflingor, köra bara pumpafrön istället för solrosfrön och ta hasselnötter istället för cashew… osv osv.
För glutenfritt – använd glutenfria havregryn och/eller boveteflingor.
För en större smaktwist; byt ut äppelmusten mot apelsinjuice och kardemumman mot mald ingefära!
Författare: Marie
Måltid: Frukost
Keyword: granola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close