Gudomlig ”sour cream” potatissoppa

178

Alltså, denna potatissoppa… Den är bara så underbar!

Hela tricket är kombinationen rotselleri och crème fraiche som lyfter en annars ganska ”vanlig” potatissoppa till nya höjder. Sedan är det ju plus i kanten att den bara tar tjugo minuter att göra och kan varieras på en mängd olika sätt. Idag åt vi den med tillbehören färsk spenat, hummus smaksatt med grillad paprika och lite knackkorv fräst i paprikapulver, så kunde alla välja fritt det man gillar. Man kan också servera den med t ex frästa trattkantareller eller röra ner lite riven god ost i… Eller så njuter man den bara som den är. 🙂

Den här måste ni bara göra nu i höst, soppsäsong som det är!

potatissoppa

Gudomlig ”sour cream” potatissoppa (4 port)

  • 4 ekologiska mjöliga potatisar (ca 300g)
  • 1 ekologisk gul lök
  • en bit rotselleri, motsvarande ungefär en potatis i storlek
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 3 dl ekologisk mjölk
  • 1 dl ekologisk crème fraiche, 34% fetthalt
  • 1 krm nymalen vitpeppar

Hacka den gula löken, det behöver inte vara finhackat för det ska ändå mixas sedan. Skala potatis och tärna den och rotsellerin i ganska små bitar.

Fräs lökhacket i smör i en kastrull någon minut tills den blir mjuk. Tillsätt potatis och rotselleri och slå på vatten och kycklingfond.

Låt småkoka i femton minuter. Under tiden kan du förbereda eventuella tillbehör och duka, eller bara lägga upp fötterna på soffan en stund. 😉

När soppan kokat i en kvart tar du den från värmen och mixar slät med en stavmixer, alternativt häller över i en matberedare. När soppan är slät ställer du tillbaka den på värmen och rör ner mjölk och crème fraiche samt smakar av med vitpeppar och ev lite extra salt.

Vill du göra soppan till någon under året så utesluter du kycklingfond inledningsvis och tillsätter den först på slutet efter att du tagit undan soppa åt bebisen. Då kan även barn från 8 månader serveras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close