Det här med spritsmak på sötsaker är verkligen en vattendelare, men i vår familj är vi odelat positiva. 🙂 Till och med barnen har punschkottar som favoritgodis! Sedan älskar vi ju glass också, så att göra en punschglass blir ju lite det bästa av två världar!
Visserligen har vi en glassmaskin, men denna punschglass blir lika bra även utan att använda den. För bästa resultat med en krämig och fin glass rekommenderar jag att röra om i smeten ett par gånger under infrysningstiden. Jag brukar frysa in smeten i en matlåda som är ganska bred och platt. Då fryser smeten lite jämnare än i en hög behållare. En bonus med det här receptet är att du inte behöver koka glassmeten. Det är bara att blanda ihop ingredienserna och frysa in smeten, så har du en supergod glass på några timmar!
Punschglass är faktiskt en fullgod dessert att servera bara som den är eller med lite varm chokladsås. Den är också ett lite roligt alternativ till vaniljglass i kombination med ett bakverk. Testa t ex att komplettera en chokladkaka eller kladdkaka med en kula punschglass, det höjer verkligen en annars mer ”vanlig” efterrätt till något lyxigare!
Punschglass
Ingredienser
- 3 st äggulor
- 3/4 dl strösocker
- 1/2 dl punsch t ex Carlshamns flaggpunsch
- 3 dl vispgrädde
Instruktioner
- Knäck äggen och separera äggulor och äggvitor. Spar äggvitorna separat och använd till exempel till maränger 🙂
- Vispa äggulorna med sockret tills du har en tjock, fluffig kräm som när nästan vit.
- Rör ner punsch i äggsmeten.
- Vispa grädden tills den formar toppar i en separat skål.
- Vänd ner äggsmeten i den vispade grädden med en slickepott.
- Häll glassmeten i en låda med lock och ställ i frysen i minst fem timmar. Rör om ca två gånger under infrysningstiden för bästa resultat.