Boeuf bourguignon – fransk köttgryta

76

En riktigt mustig boeuf bourguignon är svårslagen när det kommer till köttgrytor. Denna franska köttgryta har verkligen allt! Mustighet från rödvin, sälta och djup från sidfläsk/bacon eller rökt skinka, sötma i syltlöken och umami från champinjoner och vitlök. Den platsar lätt som rätt på festmiddagen, med lyxigare tillbehör som t ex en rotselleri- och mandelpotatispuré och ugnsbakad purjolök. Men gör sig minst lika bra som rustik, värmande vardagsmiddag med ett stompat potatismos och kokta haricot verts.

Precis som med alla grytor finns tusentals varianter på boeuf bourguignon, och det går oftast jättebra att byta ut vissa ingredienser beroende på tycke och smak. Själv föredrar jag faktiskt en bra rökt skinka istället för sidfläsk eller bacon, medan Peder tycker att sidfläsk är bättre. Jag brukar också runda av grytan med svart vinbärsgelé och eventuellt lite svampbaserad soja, det lyfter det där lilla extra i sött och salt.

Valet av kött är också (som alltid) viktigt här. Både för smak och konsistens, men inte minst för miljön när du ändå väljer att äta kött. Välj svenskt och allra helst närproducerat. Beroende på hur lång tid du hinner låta grytan koka kan du välja en styckdetalj som kräver längre eller lite kortare koktid. Jag använder oftast högrev, men det går också bra med ytterlår, bog eller fransyska.

Boeuf bourguignon

En av de absolut godaste köttgrytor som finns kommer såklart från Frankrike! Mustigt och lyxigt med rödvin, champinjoner och syltlök och mört kött som faller sönder i munnen.
Portioner 8 port
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 2 t
Total tid 2 t 45 minuter

Ingredienser

Grytbasen

  • 1-1,2 kg högrev, fransyska eller grytbitar av nötkött svenskt, ekologiskt
  • 2-3 msk smör eller olja till stekning
  • 2 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 150 g rökt skinka, strimlad
  • 1-2 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rödvin
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 2 1/2 dl vatten

Efter 1,5 timmar

  • 200 g små champinjoner
  • 3 st vitlöksklyftor pressade
  • 1 1/2 dl inlagd syltlök

Instruktioner

  • Om du inte använder grytbitar, börja med att putsa och skära köttet i kuber om ca 1,5 cm.
  • Skala och grovhacka gul lök och skiva morötterna i slantar, lägg åt sidan.
  • Börja med att ställa en rejäl gryta på låg värme, tillsätt smör eller olja och låt lök och morötter mjukna långsamt utan att ta färg medan du steker köttet. Rör om då och då.
  • När du satt igång grytan med lök och morötter, stek grytbitarna i omgångar i stekpanna på hög värme tills de fått ordentligt med stekyta. Ta inte för mycket kött på en gång. Lägg över bitarna i grytan med grönsaker vartefter de stekt klart, och fortsätt så tills att kött är stekt. Vispa ur stekpannan med vatten och häll stekskyn i grytan.
  • Tillsätt strimlad skinka och timjan. Salta, peppra och rör om.
  • Strö över vetemjöl och rör ordentligt så att mjölet fördelas i hela grytan.
  • Tillsätt tomatpuré och lagerblad, smula ner buljongtärningen och häll över rödvin och vatten och låt koka upp under omrörning.
  • Låt grytan sjuda på svag värme under lock i ca 1,5 timmar.

Efter 1,5 timmar

  • Bryn champinjonerna i smör eller olja tills de fått färg.
  • Tillsätt champinjoner, avrunnen inlagd syltlök och pressad vitlök.
  • Låt grytan puttra ytterligare 30 minuter.
  • Smaka av med ev mer kryddor och ev en klick svart vinbärsgelé.

Anteckning

Servera gärna med en potatispuré eller -mos, svart vinbärsgelé och lättkokta haricot verts.
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: gryta, kött, rödvin, skinka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close