Vegetarisk indisk gryta – basrecept

415

Att servera helvegetariskt är något av ett wildcard för mig – själv älskar jag ju det mesta i grönsaksdisken men barnens repertoar är desto smalare. Det här grundreceptet är en vegetarisk indisk gryta som är riktigt flexibel – man kan använda massor av varianter på grönsaker och därför plocka det som man föredrar.

Dessutom är själva grytbasen lite söt och smakrik men samtidigt mild, så de flesta barn gillar den. Och skulle grönsakerna i grytan inte riktigt gå hem hos alla så är såsen i sig självt så näringstät och mättande, så att alla kan gå nöjda från bordet ändå. 🙂

Sedan höll jag ju på att glömma det bästa av allt – den tar max en halvtimme att göra! Så riktigt snabbmat med andra ord 🙂 Den är dessutom glutenfri och kan väl klassas som LCHF om man så vill också, men då bör man utesluta russinen (fast det vore väl trist..?)

Den här varianten gjorde jag på blomkål, champinjoner och kikärter – men man kan också använda t ex paprika, broccoli eller linser.
Mängden kryddor kan man justera lite som man vill – börja med den mindre angivna mängden och lägg bara till mer vid avsmakning eller efter egna idéer! 🙂

Föreligger ingen nötallergi i familjen så kan du servera den även till bebisar från ca 10 månaders ålder om du utesluter saltet och använder osaltat smör. Mosa kikärter och större blomkålsbitar med en gaffel och blanda grytan med t ex kokt ris.

Vegetarisk barnvänlig indisk gryta

Barnvänlig vegetarisk indisk gryta (4-6 portioner)

  • 1 ekologiskt blomkålshuvud (alternativt broccoli)
  • 1 ekologisk gul lök
  • ca 6-8 st ekologiska champinjoner
  • 2 dl ekologiska kikärter (färdigkokta)
  • 1/2 dl ekologiska russin, hackade
  • 2 msk ekologisk kokosolja
  • 50 g ekologiskt smör
  • 1-1 1/2 tsk hel kardemumma
  • 1-2 msk hel spiskummin
  • 1/2-1 tsk malen kanel
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl ekologiskt mandelmjöl
  • 1 dl ekologiska kokosflingor
  • 2 dl vatten
  • 2 dl ekologisk vispgrädde
  • 2 1/2 dl ekologisk naturell yoghurt (3-4%)
  • ev 1 näve färsk ekologisk koriander, hackad

Börja med förberedelserna:
Skölj och dela blomkålshuvudet i ganska små buketter. Dela champinjonerna i kvartar och finhacka löken.

Mortla spiskummin och kardemumma (har du inte hela kryddor hemma så använd färdigmalda).

Ställ en stor gryta (eller ännu hellre wokpanna om du har) på medelhög värme och klicka ner kokosolja och smör. Rör ner spiskummin, kardemumma, gurkmeja och kanel och fräs löken i kryddorna ett par minuter.

Blanda ner blomkål, svamp och russin och salta. Låt fräsa ca 6 minuter under lock, men rör om med jämna mellanrum.

Höj värmen något och rör sedan ner mandelmjöl, kokosflingor, vatten och grädde. Låt småkoka ca 5 minuter tills blomkålen är lagom mjuk, den får gärna vara lite al dente.

Slutligen blandar du ner yoghurten och kikärterna och smakar sedan av och justerar ev kryddor.

Servera gärna med hackad färsk koriander och en sallad på babyspenat, avocado och varför inte någon mild och lite syrlig ost?

Lova och Ellen åt glatt allt utom svampen – testar du några andra grönsaker så tipsa gärna vad som gick hem hos dig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close