Sockerfria allergivänliga chokladbollar

497

allergivänliga sockerfria chokladbollar

Allergivänliga sockerfria chokladbollar – som är GODA! Är det möjligt? Japp!

Fick utmaningen när en kompis till Lova skulle komma på lunch och fika idag, och vi ville bjuda på något gott som alla kunde äta. Lovas kompis är nämligen allergisk mot både mjölkprotein, ägg, nötter och fröer, gluten och en rad andra födoämnen. Att göra chokladbollar på mjölkfritt margarin var inget alternativ då jag inte vill ge någon (särskilt inte barn) något som framställs med bensin och lut. Jag har visserligen nyligen gjort lyckade raw-chokladbollar utan både mjölk, gluten och socker. Men de är ju baserade på både mandelmjöl och solrosfrö, så det går ju bort direkt.

Då kom dessa sockerfria chokladbollar till – baserade på grundrecept med havregryn – men se till att använda ren havre som är 100% glutenfritt. Receptet ger ca 15-20 små bollar, och du kan servera dem även till bebisar från 8 månader – om du tar bort kakaon och vaniljpulvret så får du en ren naturell havreboll som faktiskt innehåller bra fetter och näringsämnen från främst kokosoljan och dadlarna!

Jag måste säga att de här är helt outstanding – man kan inte tro att de inte är gjorda utan smör och socker!

Sockerfria chokladbollar utan nötter, gluten och mjölkprodukter (15-20 bollar)

 • 6 färska ekologiska dadlar
 • 2 dl havregryn (ren havre)
 • 1/2 dl ekologiska osötade kokosflingor
 • 3 msk ekologisk kallpressad kokosolja
 • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
 • 2 msk ekologiskt kakaopulver
 • ca 2-3 msk kallt espressokaffe*
 • ytterligare ca 1 dl ekologiska osötade kokosflingor att rulla bollarna i

* ersätt med vatten för de minsta barnen

Kärna ur dadlarna och skär i små bitar.

Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare och pulsera tills du fått en slät smet.

Tillsätt vattnet/kaffet – en matsked i taget tills smeten har bra konsistens (som vanlig chokladbollssmet). Mängden vätska kan behöva justeras beroende på hur stora (och fuktiga) dadlarna är.

Rulla små bollar med händerna och rulla dem i kokosflingorna. Förvara kylskåpskallt någon timme innan du kalasar på dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

 1. Hej!!
  Åh vilket underbart recept, har letat som en galning efter info om ifalla msåbarn tål dadlar, jag var intuitivt säker på det, men syrran som har ett litet barn ville veta säkert innan jag fick bjuda på smoothie med dadlar. Barnet är över 1 år, så nu känner jag att jag med din info törs göra en riktigt god o nyttig raw smoothie! 😀 TACK! DU, det var svårt att hitta stället där man kan kommentera, syntes knappt. 🙁 Om du åtgärdar så det blir tydligare, kommer säkert fler att kommentera. 🙂 MVH // Lina, rawfood-tokan från Umeå. 😉

 2. Hej Lina! Tack för din kommentar – samt för tipset om kommentarsfältet =) Jag har en del tankar om att fixa till en del överlag med navigering och så för att hjälpa besökare att hitta det de söker lättare. Jag började bloggen som en ren hobby/receptsamlings-syssla när jag var föräldraledig och valde bara ett färdigt designtema – därav är allt kanske inte optimalt… 😉

  Jag har hittills inte stött på några varningar för just dadlar till småbarn – men som med alla livsmedel kan man ju testa med en liten smakis som introduktion först 🙂 Dadlar i smoothie är ju klockrent för att få massor med näring och naturlig sötma – lycka till! 🙂

 3. Hej!
  jag undrar om dadlarna är en stor grej i det här receptet, eller om jag skulle kunna utesluta dom?

  1. Hej Emilia! Ja, dadlarna fyller ju funktionen av både sötma och bindning (eftersom färska dadlar är väldigt klibbiga), så jag tror tyvärr inte de kan uteslutas (har aldrig provat). Finns det någon särskild anledning att du inte vill använda dadlar?

   1. Färska dadlar är det bästa jag vet! De är goda, söta, nyttiga och blir så bra i smoothies mm. Jag har ALLTID dadlar hemma i kylen. 😀 ursäkta om jag låter fanatisk, men de räddar mitt liv, så jag slipper bli sjuk och få ont i magen, dvs jag slipper äta vanliga onyttiga kakor. Måste ha massa sött, som de flesta människor!

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close