Ugnsbakad lax med sötsyrlig fetaostsås

71

Hur kan jag hittills ha lyckats undgå att lägga upp ett recept på ugnsbakad lax? Det äter vi minst varannan vecka! Kanske just därför har jag inte lagt upp något sådant recept än – för att det var lite för självklart..? 🙂

Ugnsbakad laxfilé, eller ännu hellre – hel sida, är så enkel och tacksam mat! Kräver i stort sett obefintlig ansträngning och går att variera på oändligt många sätt. Bara att ändra kryddning, gratinering och såser. Och så naturligtvis: hur gott som helst och hälsosamt!

Jag tror att det absolut vanligaste sättet vi gör den här hemma är med citronpeppar eller då jag gör till mig själv: täckt med mängder av pesto. Det sistnämnda är dock ingen hit hos varken barnen eller maken 😉

Idag testade jag att ringla en god olivolja över laxen och sedan mortla rosépeppar och flingsalt som jag strödde ovanpå. Som tillbehör rörde jag och Lova ihop en kall sås på crème fraiche, fetaost gjord på både get- och fårmjölk, citron och honung. Det blev en riktigt lyckad kombination med osten som nästan smakade lite åt chevre-hållet, och därför gifte sig väl med honungen. Ellen (1-åringen) älskade såsen medan Lova hellre åt osten som den var – men tack vare att hon var med och gjorde såsen så smakade hon åtminstone – alltid något! 😉

Hur gör man saftig lax?

Tricket att lyckas med laxen är att baka den på ganska låg temperatur lite längre tid – då behåller den saftighet och smak. Det är lätt att i vardagsstressen skicka in laxen för varmt (175-200 grader) i en kvart, istället för att köra den kanske tjugo minuter på 150 grader. Fem minuter är ett billigt pris att betala för en mycket bättre smakupplevelse, eller hur? 😉

Laxen kan serveras från ca 8 månaders ålder om du tillagar en bit utan salt och gör en liten sås på sidan om med enbart crème fraiche och lite mosad fetaost, eller utesluter såsen helt. Servera då med t ex små bitar kokt potatis, alternativt mosad med en klick osaltat smör samt lite blandade ångkokta grönsaker som t ex ärtor, broccoli och majs.

ugnsbakad lax med fetaostcreme

Ugnsbakad lax med sötsyrlig fetaostsås (4 port)

  • ca 600 g laxsida/laxfilé (helst färsk, annars upptinad fryst)
  • 1 msk rosépeppar, mortlad
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk ekologisk olivolja
  • 1 1/2 dl ekologisk crème fraiche
  • 75 g ekologisk fetaost (gärna gjord på getmjölk)
  • 1 tsk ekologisk flytande honung
  • 1-2 msk färskpressad ekologisk citron (beroende på hur syrligt du vill ha det)
  • en nypa salt
  • färskmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg laxen i en smord ugnsfast form och ringla över olivolja, mortla pepparen med saltet och strössla över.

Baka i mitten av ugnen ca 15-20 minuter (beroende på laxens tjocklek), tills den delar sig lätt (ca 52 grader kärntemperatur om du använder termometer).

Under tiden rör du ihop crème fraiche med fetaosten, honung, salt och peppar. Pressa till sist ner citronen i omgångar tills du får en bra balans mellan sälta, sötma från honungen och syran från citronen.

Servera lax och sås med t ex quinoa, ångkokta grönsaker och spenat, eller de tillbehör du föredrar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close