Powersmoothie för barn – bästa starten på dagen

421

Både Lova och Ellen är riktiga periodare när det kommer till frukost. Ena veckan slänger de i sig skålar med gröt eller yoghurt och flingor samt smörgåsar, skorpor och blåbärssoppa. Andra veckan totalvägras alla alternativ, inte ens favoritbrödet hjälper och de ska inget ha.

Eftersom vi går på en i Ur och Skur-förskola där man inte serverar frukost så existerar liksom inte riktigt alternativet att låta barnen hoppa över frukosten hemma. Att lämna dem för tre-fyra timmars utevistelse innan lunch utan något i magen skulle ju vara minst sagt oschysst både mot barnen och personalen.

I de lägena – eller om barnen är sjuka och inget vill äta – så har vi en enda ”rätt” som ALLTID går ner. Det tar några minuter extra jämfört med att bara ta fram bröd och pålägg eller hälla upp yoghurt i en skål, men det har man igen flera gånger om eftersom man spar tid på att slippa tjata ner varje tugga av smörgåsen.

Denna powersmoothie för barn tas alltid glatt emot och dricks upp på någon minut! Och eftersom den innehåller rätt mycket näringsrika ingredienser så klarar de sig bra även om inget annat går ner, för de har fått i sig mycket vitaminer från frukt och bär samt mineraler, protein och bra kolhydrater från yoghurt, havregryn och framförallt från chiafrön som dessutom ger massor med bra Omega 3-fett! En extra dos bra fetter kan man också få in om man lägger till en klick ekologisk kokosolja.

Smoothien är glutenfri (se till att använda glutenfria havregryn) och kan göras laktosfri om du väljer laktosfri yoghurt och vegansk om du väljer t ex soyghurt. (Eftersom komjölk hämmar järnupptag så vill jag verkligen rekommendera att du testar med vegetabiliskt baserad yoghurt.) Du kan servera denna smoothie från ca 8 månaders ålder.

powersmoothie

Powersmoothie för barn 

(2 barnportioner, dvs 2 medelstora glas)

  • 1 stor ekologisk banan, skivad
  • 1/2 ekologisk apelsin, saften
  • 1/2 dl ekologiska glutenfria havregryn
  • 2 tsk chiafrön
  • 1 dl ekologisk mango i bitar (fryst eller färsk)*
  • 2 dl ekologiska frysta hallon
  • 2 dl ekologisk naturell yoghurt (valfri sort – vegetabilisk- eller komjölksbaserad, så länge den är sockerfri och ej lättyoghurt)
  • ev en klick ekologisk kokosolja

* Du kan naturligtvis välja bär-/fruktsorter själv. Mango kan t ex bytas mot ekologiska jordgubbar eller t ex blåbär, alternativt öka mängden hallon. För smakens skull skulle jag dock rekommendera att du inte byter ut alla hallon eftersom de balanserar bra mot sötman från bananen och även ger vacker färg!

Så här gör du: Skiva bananen och lägg i en blender/mixer, pressa i apelsinsaft och tillsätt övriga ingredienser. Kör på hög hastighet tills smoothien är helt slät. Justera ev med extra yoghurt till den konsistens/tjocklek ni föredrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close