Kryddig moussaka med kyckling och paprika

145

Kyckling- och paprikamoussaka

Aubergine är en ofta återkommande råvara hos oss eftersom den är ett bra alternativ till pasta (istället för lasagneplattor). Till exempel som tillbehör till kött – då ugnsstekt eller grillad. Bara aubergine i sig är inte så spännande, men med vitlök och örter blir det något annat!  Eller som i detta fall i en moussaka med kyckling, ihop med en krämig smakrik sås! Moussakan är inte alls svår att göra, men auberginen tar lite tid i anspråk. Det är det dock värt, lovar jag!

Eftersom rätten innehåller spenat och dessutom är ganska saltrik så ska den dock inte serveras till någon under året.

Moussaka på kyckling och paprika (4 port)

  • 2 medelstora ekologiska aubergine
  • 2 st (300 g) ekologiska kycklingfiléer eller motsvarande mängd kycklingfärs
  • 1-2 ekologiska grillade paprikor i bitar, hemgjorda eller inlagda
  • ca 125 g färsk ekologisk spenat
  • 1 ekologisk gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g ekologisk färskost (Philadelphia-typ)
  • 2 msk ajvar relish
  • 1 msk malen paprika
  • färskmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • ekologiskt smör och rapsolja

Ostsås:

  • 2 dl ekologisk matlagningsgrädde
  • 1-1 1/2 dl riven ekologisk ost, t ex Gouda
  • 1 ekologiskt ägg
  • malen vitpeppar

Börja med att förbereda auberginen: Skölj och skiva aubergine i skivor, ca 0,5 cm tjocka. Salta och lägg i ett durkslag så att de får safta ur sig någon timme.

Medan auberginen sköter sig själv förbereder du kycklingröran:Hacka löken och fräs den mjuk i smör, pressa i vitlöksklyftan. Rensa kycklingfiléerna och skär dem i små, små tärningar. Tillsätt kycklingen i lökfräset och stek under omrörning någon minut. Krydda med malen paprika, peppar och salt.

Rör ner färskost och ajvar relish och ställ sedan röran åt sidan.

Sätt ugnen på 175 grader, och fortsätt sedan med auberginen:

Skölj av saltet från auberginen och krama ur så mycket vätska som möjligt. Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Stek aubergineskivorna vartefter tills de fått lite färg, krydda med svartpeppar.

Skär de grillade paprikorna i mindre bitar och skölj den färska spenaten.

Montera moussakan genom att varva aubergineskivor med kycklingröra, bitar av paprika och färsk spenat. Avsluta med aubergineskivor överst.

Gör ostsåsen genom att sjuda upp matlagningsgrädde i en kastrull, stäng av plattan och vispa ner ägg och ost. Smaka av med vitpeppar. Häll såsen över moussakan och grädda sedan i mitten av ugnen ca 45 minuter. Voilà!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close