Frasig fetaostpaj – Gibanica

172

Favoritpajen alla kategorier här hemma är alltjämt Spanakopita, en rätt vi äter minst en gång i månaden. Men ibland blir det inte som man tänkt sig, som när spenaten plötsligt var slut i frysen… När fetaost och filodeg redan var framplockat, så var det bara att vända sig till internet. Och då snubblade jag över Gibanica, en frasig fetaostpaj med filodeg från Balkan som lät väldigt lovande. Jag menar, what’s not like med filodeg och fetaost som bas?

Jag måste ju börja med att slå ett slag för hur lättlagad denna rätt är. En perfekt vegetarisk middag som mindre barn i princip kan laga själva, bara de får hjälp med ugnen. Ostsmeten vispar man enkelt ihop för hand, och sedan är det bara att gå loss med pensel och olja, skrynkla ihop filodegsarken och doppa dem i smeten. Enkel och rolig matlagning!

En annan bonus med denna fetaostpaj är att den har en rolig och annorlunda konsistens med frasig yta och fyllning som blir lite segmjuk och nästan åt det fluffiga hållet. Smaken är lite lätt saltsyrlig och lätt att tycka om för hela familjen. Ett tips är att komplettera den milda pajen med en smakrik blandsallad, gärna med grillad paprika, oliver och avokado – perfekt kombination!

Så kör igång – mer lättlagad och lättomtyckt middag för barnfamiljen kan du knappast hitta!

Gibanica – fetaostpaj med filodeg

En frasig, saltsyrlig paj från balkan som går hem hos de flesta! Kul matlagning också för barnen – det är väldigt lättlagat och man får gegga runt med händerna 😉
Portioner 4 port
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser

  • 250 g filodeg 1 paket
  • 200 g fetaost
  • 2 st ägg
  • 2 dl mild yoghurt, naturell 4%
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl rapsolja eller motsvarande mängd smält smör
  • 1 msk sesamfrön till garnering kan uteslutas

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ta fram en mellanstor ugnsform, ca 18×24 cm och pensla den med rapsolja.
  • Vispa upp äggen i en stor skål.
  • Tillsätt yoghurt, mjölk, bakpulver och salt och vispa slätt.
  • Smula ner fetaosten och rör runt.
  • Smält smör, eller häll upp rapsolja i en skål till pensling.
  • Dela filodegsarken på mitten.
  • Pensla 3-4 ark och lägg ut omlott så att det täcker botten och hänger över kanterna på formen.
  • Skrynkla ihop ett ark i taget till ett knyte och lägg ner i skålen med vätska. Stoppa ner ca 5 ark åt gången och vänd runt med händerna så att de suger åt sig vätska och ost.
  • Lägg knytena i formen. Fortsätt så tills du har ca 3 ark kvar.
  • Pensla de sista arken med smör/rapsolja och lägg överst. Vik in filodegskanterna och pensla allt en sista gång. Strö över sesamfrön (kan uteslutas).
  • Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter, tills pajen är frasig och gyllene.

Anteckning

Servera gärna pajen med en stor blandsallad. Ett tips är att göra en sallad med lite sötare ingredienser som t ex grillad paprika, det gifter sig bra med den saltsyrliga pajen.
Måltid: Lunch & middag, Vegetariskt
Keyword: fetaost, filodeg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close