Gratäng på rättika – lyxigt low carb-tillbehör

187
gratäng på rättika
Gratäng på rättika, här serverad som tillbehör till rosmarinmarinerade lammkotletter, smörfrästa kantareller och rödvinssky.

Det är inte alltför ofta man ”nyupptäcker” råvaror som hängt med länge, men det är grymt kul när det händer! Ett sådant ögonblick hade jag häromkvällen när jag försökte hitta ett kolhydratsnålare alternativ till potatisgratäng åt mig och maken. Rättika innehåller nämligen knappa 3 g kolhydrater per 100 gram, att jämföra med potatisens ca 16 g.

De gånger jag ätit rättika förut har uteslutande varit i rått format skivat i t ex sallader – krispigt och gott och väldigt likt rädisa i smaken. Så när jag såg ett tips om att använda det till en gratäng så var jag spontant rätt skeptisk, men det är klart man måste testa!

Det är jag väldigt glad att jag gjorde, för resultatet var faktiskt fantastiskt bra! Rädisesmaken försvinner helt och resultatet blir som en potatisgratäng lite ”al dente” – eftersom rättikan inte blir helt mjuk även när den är genomkokt. Men skivar du riktigt tunt så gör det absolut ingenting, det känns inte ”okokt” utan mer som att man har använt färskpotatis i gratängen.

Halva framgången tillskriver jag purjolöken och en riktigt smakrik god ost, gärna västerbotten. Supergott och lyxigt tillbehör till en fin köttbit – måste testas!

Den kan förstås också serveras till barn – den milda och runda smaken av purjolök och ost brukar uppskattas även av mindre familjemedlemmar. Dock bör barnet ha fyllt ett år eftersom rätten är ganska salt och innehåller mycket mejeriprodukter.

Lyxig low carb-gratäng på rättika (2 små portionsformar)

  • 150 g ekologisk rättika
  • ca 30 g ekologisk purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl ekologisk vispgrädde
  • 1/2 dl ekologisk crème fraiche
  • 1/2 dl ekologisk färskost
  • 3/4 dl riven västerbottenost
  • färskmalen svartpeppar
  • salt

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skiva rättikan så tunt du kan – använd gärna mandolin om du har. Dela rättikaskivorna på mitten så att det blir halvmånar.

Skölj och hacka purjolöken.

Blanda ihop grädde, crème fraiche och färskost och pressa i vitlöken. Salta lätt och peppra.

Varva rättika och purjolök i två små portionsformar och fördela sedan gräddblandningen så att formarna fylls upp. Toppa med riven västerbottenost.

Grädda ca 25 minuter tills gratängen fått fin färg.

Njut som tillbehör till exempelvis lamm eller nötkött och en rödvinssky – mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close