Fish taco på friterad torskrygg

692

Tacofredag är ju sedan länge etablerat i Sverige och säkert ett återkommande inslag, framförallt hos oss barnfamiljer. Fish taco på friterad torskrygg är vårt svar på en mer vuxen variation då tacos ofta, kanske lite för ofta, är det som önskas av just barnen. Det blir oftast veg, emellanåt kyckling och ibland händer det att det blir klassiskt svenskt på köttfärs. Får jag och Marie välja, eller om vi får lite vuxna matgäster, så är fish taco på friterad torskrygg det givna valet. Alla dagar i veckan.

Jag tycker det är förhållande hög ”bang for the buck” i upplevelse mot vad du lägger i både tid och komplexitet. Det är fräscht, lite lyxigare och så blir man inte sådär obehagligt mätt – även om fisken är friterad.

Jag rekommenderar starkt att du kompletterar fish taco på friterad torskrygg med vårt recept för Guacamole samt följer receptet för hemmagjord majonäs så du har det tillgängligt när det är dags. Jag har i receptet lagt på 30 minuter i förberedelser så du kan göra dessa två i förväg för att spara tid. Du kan förstås hoppa över det, men jag lovar att det är värt mödan – annars kommentera gärna så vi vet om så inte var fallet 🙂

Det går absolut att göra detta på frysta torskblock också, det blir bara mindre fisk, mer panering och dessvärre lite svårare att få fisken rätt. Fisken går lätt ”över” i friteringen och har en tendens att bli torr.

Fish taco på friterad torskrygg

Magiskt fräscht alternativ till kyckling-, kött- eller vegtacos
Portioner 4 pers
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter

Ingredienser

Rimlag

  • 4 st Ryggfiléer av torsk Gärna MSC-märkt, ca 150g st
  • 1 liter Vatten
  • 1/2 dl Salt till rimlag

Panering

  • 2 st Ägg helst ekologiska
  • 1 dl Vetemjöl
  • 1/2 msk salt
  • 1 tsk Cayennepeppar
  • 1 tsk Spiskummin
  • 1 tsk Paprikapulver
  • 3 dl Panko
  • 1 l Frityrolja eller raps

Chilimajo

  • 1 dl Majonnäs
  • 2 msk Crème fraiche
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Chilipulver t ex Cayennepeppar
  • 1 msk Paprikapulver
  • 1 msk Chipotlesås för rökighet (alt ta mer paprika- eller anchopulver – fast mindre mängd)
  • Tabasco efter smak

Mangosalsa

  • 1 st mango färsk
  • 2 st salladslök
  • 1/2-1 st röd chili (anpassa mängd efter hur het chilin är) alt 1 tsk sambal oelek
  • 1 st lime saft
  • 1/2 tsk salt
  • 1 knippe koriander, färsk

Tillbehör

  • 1 kruka Koriander
  • 1 st Lime gärna ekologisk
  • 8 st Tortillabröd
  • 1/2 st Salladshuvud t ex Krispsallad
  • 1/2 st Röd chilipeppar fint strimlad
  • 1-2 st Salladslökar fint strimlade

Instruktioner

  • Ev förberedelse: Om du valt att göra guacamole och eller egen majonäs så följer du de recepten nu (se länkar ovan). Annars hoppar du direkt till nästa steg.
  • Lös saltet i vatten för rimlagen. Lägg i ryggfileerna och låt ligga i minst 30 minuter
  • Medan fisken rimmar förbereder du paneringen. Ta fram tre skålar/bunkar. I en blandar du vetemjöl och kryddor. Blanda runt så det blir jämt. I en ny bunke knäcker du äggen och vispar upp dem med en gaffel. I den sista bunken häller du upp panko.
  • Blanda ihop ingredienserna och kryddorna för chilimajonäsen. Smaka av med salt. Anpassa de hetare kryddorna efter tycke och smak.
  • Skär mangon i tärningar. Skiva salladslök, finhacka färsk chili och koriander. (Saknar du färsk chili kan du ersätta med sambal oelek.)
  • Blanda mango, salladslök, chili i en skål, pressa över limesaft och smaka upp med salt.
  • Ni kan du göra klart resten som att skölja grönsakerna och strimla lök och chili. Lägg upp i portionsskålar.
  • Ta upp ryggfileerna ur rimlagen. Dela varje filé i två, tvärs på längden och torka dem torra med hushållspapper. Nu vänder du dem i första bunken med mjöl och kryddor, sedan i ägg och sist i panko.
  • Hetta upp oljan i en kastrull. Se till att ha ett lock nära till hands för säkerhets skull. När oljan uppnår 180 grader lägger du i två panerade ryggfileer åt gången. När de är vackert bruna och härligt krispiga tar du upp dem med en tång eller slev. Lägg dem att vila på lite hushållspapper.
  • Servera i tortillabröd med tillbehör och pressa över med lite lime (valfritt förstås)
Måltid: Lunch & middag
Kök: Mexikanskt
Keyword: fisk, friterat, tacos, torsk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close