Nyttigare matmuffins för bebisar

2.2K

Gröna matmuffins

Återigen inne på temat ”bättre mellanmål” försökte jag mig idag på ett nytt koncept – matmuffins för bebisar! Jag minns att det var lite hypat för ett gäng år sedan med muffins i alla dess former. Då hakade jag inte på trenden, för jag är inget muffins-fan. Men formatet är ju perfekt för en liten hungrig bebis – lätt att hålla i, mjukt att tugga och färdigpaketerat att ta med på språng! Perfekt att ha ett gäng i frysen och ta fram vartefter man behöver.

Men naturligtvis – då pratar vi ju inte söta kakmuffins, utan jag behövde få fram något med mycket näring, med bebisvänliga smaker och helst inte alltför smuligt. Jag ville också göra något utan gluten då jag vill försöka minska glutenintaget överlag för familjen, och dessutom också ville göra ett recept som funkar även för glutenintoleranta.

De här saftiga små godingarna är gjorda på bovetemjöl och havregryn, som blandat med zucchini, morötter och sötpotatis, ägg, olja och ost ger en rejäl energipåfyllning! Ellen får i sig både vitaminer, mineraler, goda fetter, protein och kolhydrater i ett enkelt mellanmål – perfekt!

Du kan servera dessa till bebisar från ca 8 månaders ålder, då de innehåller mejeriprodukter i form av ost och mjölk.

Matmuffins för bebisar (12 st)

  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 st ekologiskt ägg
  • en medelstor ekologisk morot
  • 0,5 ekologisk zucchini (ca 150 g)
  • 0,5 dl sötpotatispuré
  • 1 dl riven ost, mild
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl ekologisk rapsolja
  • 2 msk hackad persilja

Finriv morot och zucchini.

Vispa upp ägget lätt i en skål. Rör sedan ner mjölk, olja och sötpotatispuré och blanda väl.

Blanda bovetemjöl, havregryn och bakpulver i en separat skål, och vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.

Tillsätt den rivna osten och grönsakerna samt persiljan (om din bebis inte gillar persilja kan du utesluta den) och blanda väl.

Skeda upp smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

  1. Tack för ett gott recept. Gillades av lilltjejen här hemma 🙂

    1. Vad roligt att höra Frida! Tack själv för hälsningen, det är jätteroligt att höra från er som testar recepten! 🙂 Hälsar Marie

  2. Hej 🙂

    Kan man skippa sötpotatisen och använda olivolja eller kokosolja ist?
    Har nämligen ingen rapsolja hemma.

    Mvh Anna 🙂

    1. Hej Anna! Du kan absolut använda en annan sorts olja istället för rapsolja! Skulle rekommendera ekologisk kokosolja för både smaken och näringsinnehållets skull 🙂

      Du kan testa att utesluta sötpotatispurén, har inte provat själv men det borde inte göra jättestor skillnad i konsistens – möjligtvis blir den något torrare. Hoppas det blir lyckat! 🙂

  3. Hej,

    Hittade precis din sida och läste om dessa, min son är dock mjölkallergiker, jag har ersättning för mjölken, men tror du de blir goda om man skippar osten?

    /Kristin

    1. Hej Kristin,
      Hmm… Jag har tyvärr inte testat utan ost så det vågar jag inte svara på. Jag tror nog att de smakmässigt kan bli bra ändå, men däremot är jag lite orolig för konsistensen utan ost, den binder ju ihop allting ganska bra. Jag vet att det finns sojaostar men har ingen aning om hur de fungerar/smakar i bakverk, men om du googlar lite på möjlkfri ost kanske du hittar något bra tips att testa? Lycka till! 🙂

  4. Hej!
    Tack för tipset, skulle vilja höra dessa till min 10 månaders bebis. Jag undrar om man kan ta färdig sötpotatispure, Semper exempelvis? Den innehåller ju olja, så ska man ta mindre olja i så fall?
    Mvh Victoria

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close