Daal med broccoli – vitaminbomb

122

Massor av nyttigheter i en behändig bebisvänlig rätt!

Den här rätten är en riktig näringsbomb – massor av vitaminer, järn och folsyra i linserna och även folsyra och C-vitamin i broccolin. Den funkar utmärkt att servera som den är, eller t ex med några munsbitar lax eller kyckling.

Bara att slänga ner alltihop i en gryta och låta småputtra tills det är klart – därför också extremt lätt att göra! Det här receptet räcker till ca 10 bebisportioner.

Bebisvänlig daal med broccoli (ca 10 port)

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 färska broccolibuketter (ca 250 g)
  • 1,5 dl röda linser
  • 1,5 dl avorio- eller grötris
  • 400 ml ekologisk kokosmjölk
  • 3-4 dl vatten
  • 1/2 medelstor zucchini
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1-2 msk färskpressad limejuice
  • ekologisk kokos- eller rapsolja

Börja med att skölja och finhacka broccolin i små, små bitar. Skölj linserna och ta fram övriga ingredienser.

Hetta sedan upp två matskedar olja i en stor kastrull (eller allra helst en gjutjärnsgryta). Pressa ner vitlöksklyftorna och fräs snabbt – det ska inte ta färg.

Tillsätt spiskummin och ingefära, linser och ris. Häll över kokosmjölk samt vatten – börja med den mindre mängden. Koka upp och sänk sedan värmen så att det kan småputtra.

Låt sedan stå i ca 15 minuter, men rör om emellanåt och späd ev med mer vatten om det verkar för torrt. När riset börjar bli genomkokt grovriver du zucchinin och tillsätter i grytan, och låter den puttra med de sista minutrarna. Pressa i limen och smaka av med ev mer kryddor efter smak.

Klart att servera (och frysa in resten)!

Daal med broccoli för bebisen, här som tillbehör till Ellens favorit - kokt lax!
Daal med broccoli för bebisen, här som tillbehör till Ellens favorit – kokt lax!

Join the Conversation

  1. Jag skulle såklart hängt på din blogg då min yngsta var bebis. Jag hade så svårt att komma på bra bebismat. Har tittat igenom här hos dig och du har massor med bra rätter som är fyllda med näring och samtidigt mumsiga. Ska tipsa mina vänner om din sida:-)

    1. Hej Linda! Tack för din kommentar! Bloggen är nystartad, så jag hade tyvärr inte varit till din hjälp då 🙂
      Men tack i alla fall, jätteroligt att höra att du som erfaren matbloggare gillar konceptet, och jag blir förstås glad om du vill tipsa vidare! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close