Hemlagad yoghurt till frukost eller dessert

6.8K

Att göra hemlagad yoghurt är lite av en lyx. Det blir inte billigare, men vansinnigt mycket godare. Utöver att du kan bestämma konsistens och textur så är det stora fördelen att du kan smaksätta den som du vill.

Gå till recept
Lite mjölk, din favorityoghurt och valfri smaksättning. Svårare än så är det inte.

Det är inte svårt att göra hemlagad yoghurt och du kan lägga ambitionsnivån efter vad du orkar och har lust med. En naturell yoghurt med lösare konsistens går enkelt och smidigt. Vill du smaksätta och styra tjockleken adderas nya moment. Ge det en chans så vågar jag nästan lova att du i fortsättningen gör din egen yoghurt! I alla fall till de mer värdefulla helgfrukostarna. Gör du en tjockare variant funkar den även fint att använda till desserter.

Här hemma är vanilj- och citronyoghurt de stora favoriterna och lagom sötade till skillnad från de sliskiga varianterna du hittar i butiken

Att göra själva yoghurten tar inte så mycket tid, utan det är själva processen med att den ska fermentera och stabilisera sig som tar en stund. Du behöver varmhålla den i 6 timmar för att sedan låta den stabilisera sig i kylen i ytterligare 6. För varmhållningen så föredrar jag att köra den i en sous vide då det är enkelt och tar inte upp ugnen i onödan.

Se till att varmhållningen är klar så den hinner svalna och in i kylen innan du går och lägger dig. Då har du en härlig yoghurt till frukosten dagen efter.

Du har väl inte missat vårt recept på hemgjord granola?

Hemlagad fast yoghurt (naturell eller smaksatt)

Egen hemlagad naturell yoghurt, eller med valfri smaksättning. Det här receptet ger dig ca 1.5L fast yoghurt.
Portioner 8
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 6 timmar
Resting time 6 timmar
Total tid 12 timmar 30 minuter

Ingredienser

 • 3 liter standardmjölk
 • 3 msk av din favorityoghurt OBS! Den måste innehålla "levande yoghurtkultur"

Smaksättning för vaniljyoghurt (full batch)

 • 1 tsk äkta vaniljpulver
 • 1 tsk vaniljessens
 • 1/2 tsk salt

Smaksättning för citronyoghurt (full batch)

 • 1 msk citroncest (rivet citronskal)
 • 1 msk agavesirap (eller annan sötning)

Instruktioner

 • Värm upp mjölken till 82C under omrörning. Använd en slickepott så bränner det inte fast lika lätt. Låt sedan mjölken svalna till under 43C. Viktigt då detta annars dödar den bakteriekultur du adderar här näst. Använd vattenbad om du önskar snabba upp processen.
 • Blanda lite av mjölken med din yoghurt i en separat skål så att allt löses upp (inte skålen dock). Blanda sedan med resten av den avsvalnade mjölken och förvara i lämplig kärl för varmhållningen.
 • Önskar du smaksätta din yoghurt är det nu dags för det.
 • Varmhåll allt i 43C i 6 timmar. Förslagsvis i ugn alternativt i en sous vide
 • Nu bör din yoghurt fått en fastare konsistens. Sila bort ca 1 liter vätska (vasslet som skapats) genom att använda en silduk. Om nöden kräver så funkar det säkert även i ett kaffefilter. Ju mer du silar desto fastare blir slutprodukten. Häll upp din yoghurt i behållare och ställ dem i kylen över natten.
 • Voila! Njut av en härlig frukost

Anteckning

Tid och temperatur påverkar texturen
Jag har laborerat en hel del med både temperatur och tid. Blir du inte nöjd med texturen kan du alltid prova att förlänga, eller korta ner fermenteringen, dvs varmhållningen. Du kan även gå ner några grader i temperatur. Konsistensen kan bli lite mer lik en traditionell långfil om du föredrar det.
Måltid: Efterrätter, Frukost
Keyword: mjölk, yoghurt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating
Join the Conversation

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close