Mustig lammgryta med kanel och ingefära

146
Hade lite för bråttom att äta denna goda gryta så jag glömde fota den lite trevligare upplagda maten på  tallriken...
Hade lite för bråttom att äta denna goda lammgryta så jag glömde fota den lite trevligare upplagda maten på tallriken…

Jag är en riktig sucker för kanel i alla dess former: på frukostyoghurten, i bakning och matlagning – då gärna tomatbaserade rätter som denna lammgryta. Det här är en superbra rätt för en söndagsmiddag – lite festligare än vardagsmat men okomplicerat att laga till, bara man har tid att låta den stå och puttra (därav bra helgmat).

Receptet är en lätt modifierad variant på något jag hittade i en Buffé-tidning – så all cred till dem för denna underbara gryta. Såsen blir en riktig umami-upplevelse! Och för dig som annars inte är något fan av lamm så utmanar jag dig att testa det här – lammsmaken blir inte så framträdande och gifter sig väl med kryddorna.

Grytan passar alla över året, men kan också serveras från 8 månader om du gör en liten batch på sidan om. Undvik då salt och fond och strunta i att bryna köttet. Fräs bara alla kryddor och grönsaker direkt i en gryta. Häll på tomater, vatten och katrinplommon och koka köttet mört direkt i såsen. Jag skulle också tillsätta t ex crème fraiche eller laktosfri variant som t ex havregrädde. Det gör grytan mildare och lenare i smaken för de minsta.

Mustig lammgryta med kanel och ingefära (4 port)

  • ca 500 g ekologiska grytbitar av lamm
  • 3 ekologiska gula lökar
  • 3 ekologiska morötter, gärna olika färger
  • 1 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 kanelstänger
  • 3 lagerblad
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 3 dl vatten
  • 500 g ekologiska krossade tomater
  • 2 msk kalvfond
  • 8 ekologiska katrinplommon, hackade
  • färskmalen vitpeppar
  • salt
  • 2-3 matskedar rapsolja samt en klick ekologisk smör till stekning

Skala och klyfta lökarna, slanta morötterna och hacka katrinplommonen.

Börja sedan med att bryna grytbitarna i olja i en stekpanna tills de fått ordentligt med färg runt om. Salta och peppra. Ställ en gryta på medelvärme (gärna gjutjärn) på sidan om och flytta över bitarna vartefter från stekpannan till grytan och häll på vattnet.

När köttet är färdigstekt sänker du värmen på stekpannan till medelhögt och lägger en rejäl klick smör i stekpannan. Fräs spiskummin, ingefära och malen kanel i någon minut och stek sedan lök och morötter i kryddblandningen ett par minuter.

Häll över allting i köttgrytan och se till att vispa ur stekskyn med lite vatten så att du inte går miste om några goda kryddor!

Tillsätt lagerblad, kanelstänger, krossade tomater, kalvfond och hackade katrinplommon.

Låt grytan puttra under lock i ca 2 1/2 timme, rör runt någon gång emellanåt. Ta av locket den sista halvtimmen.

Servera gärna med t ex en stor grönsallad med avocado och färsk bladpersilja, kanske lite kokt fullkornsbulgur och en klick turkisk yoghurt eller gräddfil till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close