Hemmagjord majonnäs

1.1K

Är det något vi alltid ser till att ha hemma i kylen så är det hemmagjord majonnäs. Ingredienserna är även något vi alltid har hemma då det inte består av så många komponenter. Att slå sin egen majjo är enkelt, går fort och bra mycket godare än den du köper. Jag kan faktiskt inte komma på att vi har köpt någon färdig sedan den första slogs. Och det är bra många år sen nu.

Vi brukar göra ca 1 liter åt gången och den hinner aldrig bli dålig (ja, det går åt en hel del här hemma och kanske äter vi lite väl mycket…). Håller upp till fyra veckor i kylen och det brukar gå åt innan dess då hemmagjord majonnäs fungerar som grund till mycket – aioli, hamburgerdressing, olika röror, såser mm.

Bäst är att göra en bas som är neutral för att sedan smaka upp den beroende på vad du ska ha den till, t ex lite extra senap och citron till räksmörgåsen. Gör den gärna lite tjockare så det håller ihop. Så fort du tillsätter lite smak blir den annars lätt lite för lös. Tycker du att den blir för ”äggig” så tillsätter du bara lite vatten då det är neutralt i sig.

Så…slå nu din majonnäs. Jag tror det är stor risk att din affär sålt den sista färdiga varianten åt dig.

Majonnäs – grundrecept

Få saker är så missförstådda som enkelheten i att slå en egen majonnäs. Det tar bara ett par minuter, innehåller bara några få ingredienser och du slipper onödiga tillsatser som annars följer med i köpemajonnäsen.
Portioner 1 liter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 10 minuter

Ingredienser

 • 3 st äggulor rumstempererade
 • 1 msk dijon
 • 1 msk rödvinsvinäger
 • 1 tsk salt
 • 7-9 dl rapsolja

Instruktioner

 • Se till att ingredienserna har samma temperatur (rumstemperatur), då minskar risken att det skulle skära sig.
 • Separera äggvitor och gulor – lägg äggulorna i en matberedare eller stor skål. Spara äggvitorna användning i annan matlagning.
 • Tillsätt dijonsenap, rödvinsvinäger och salt i äggulorna och vispa ihop.
 • Tillsätt sedan rapsoljan i en tunn stråle under kraftig vispning (eller medan du kör matberedaren). Börja långsamt och sedan vartefter majonnäsen växer kan du öka takten.
 • Majonnäsen är klar när den har en krämig och luftig konsistens.
 • Smaka av med ev mer salt. Mängden olja du tillsätter beror på när du tycker att den blir lagom tjock. Skulle den bli för tjock eller stabbig kan du tillsätta lite vatten för att göra den lösare.

Anteckning

Det här är ett grundrecept på majonnäs. 
Vi använder den sällan bara som den är, utan mer som bas till olika såser. Vi har alltid en burk stående i kylen!
Perfekt bas till exempelvis aioli, chilimajo (gärna med chipotle-sås), sriracha-majo, ceasardressing… You name it!
Måltid: Tillbehör
Keyword: majonnäs, sås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating
Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close