Tappat lukt- och smaksinnet efter covid-19?

1.3K

Trots att vi varit väldigt restriktiva sedan i mars så kom jag inte undan covid-19. Nu har jag förlorat både lukt- och smaksinnet. Fan. Och fort gick det. Från en timme till en annan var det helt borta! Känner ingenting, även om jag luktar på t ex vinäger. Förutom att det är tråkigt så kan det ju även sluta illa. Höll på att bränna middagen tidigare i kväll då jag inte kände att det luktade bränt.

Eftersom du nu har hittat hit gissar jag att antingen du, eller kanske någon du känner råkat ut för samma sak?

90 procent återfår luktsinnet efter 4 veckor

Jag känner flera i den nära och utökade vänskapskretsen som vid det här tillfället gått igenom covid-19 med blandade utfall, från asymptomatiskt till svårare. Flera av dem har fått lukt- eller smaksinnet kraftigt påverkat – eller tappat det helt, även om själva sjukdomsförloppet varit lindrigt. För de flesta har det gradvis kommit tillbaka efter ca 4 veckor, men känner till fall där det inte är helt återställt sedan i våras.

Att tappa luktsinnet tillfälligt, eller permanent kallas medicinskt för Anosmia. Att tillfälligt förlora det efter en virusinfektion är inte heller helt ovanligt. Med covid-19 uppdagas allt fler fall där luktsinnet ej ännu återkommit efter 20 veckor. Dock verkar en studie från Harvard Medical School indikerar att det är osannolikt att luktsinnet skulle vara permanent förstört utan bör återkomma.

Flertalet av de drabbade vänder sig till alternativa behandlingsformer som zonterapi och det sägs att zink-tillskott kan hjälpa till även om vetenskapliga bevis saknas. Men vad gör man inte om man börjar känna sig stressad av tanken att inte återfå ett av våra starkaste sinnen vi har? Något som verkar fungera, eller i alla fall sägs öka chanserna är ”luktterapi”, som kan liknas vid rehab-träning efter en skada. Att dagligen lukta på olika dofter, försöka gissa vad det är och sedan få svaret för att lukta igen verkar lära hjärnan på nytt.

Träna upp ditt luktsinne på nytt efter corona

Detta tips hittade jag som du kan göra hemma – Ta fram olika kryddor och vätskor med tydliga dofter. Be någon slumpmässigt att hålla fram någon av dem medan du blundar. Lukta och gissa. Förmodligen har du fel. Nu till grejen; även om du inte kan urskilja doften så ska du nu få veta vad du luktar på. Blunda igen och försök ”minnas” hur det ska dofta. Försök känna nyanserna. Var inte för snabb utan ge det lite tid.

Gör det till en daglig rutin och återgå till samma dofter du tränar på så du ger dig själv möjligheten att återupptäcka dofterna. Om det funkar? Ingen aning. Troligtvis återfår jag sinnet ändå, men om det här kan hjälpa till att snabba upp processen så är jag i alla fall villig att prova. Det är ju jäkligt trist som det är nu.

Med tanke på hur lite vi vet om sjukdomen och hur olika hårt den slagit på individer, så är det kanske inte hela världen om lukt- och smaksinnet försvinner tillfälligt? Men vad om man är kock eller sommelier? Räknas ett tappat lukt- och smaksinne som en medicinsk invaliditet? Och vad blir konsekvenserna för oss vars passion och livsglädje handlar mycket om matupplevelser?

Jag väljer i nuläget att ha en positiv inställning till detta då det verkar som att 90% återfår luktsinnet efter 4 veckor. Att matblogga blir dock kanske en extra utmaning som jag inte räknat med. Än så länge har Marie kvar sina smaklökar, så hon får vara den som provsmakar.

Själv sätter jag igång och utmanar barnen på lukttest.

Har du själv drabbats av det här och hur tänker du?

UPPDATERING

Nu har det gått lite drygt 2 veckor sedan jag skrev den här inlägget. Lukt- och smak har börjat komma tillbaka, dock kommer det och går lite hur det vill. En dag kan jag klara av blindtest på kryddor som har en väldigt tydligt doft, t ex curry. Någon timme senare känner jag det inte alls…

Vissa dofter är inte heller vad jag förväntar mig så det är nästan som att det blir någon ”felkoppling” mellan vad jag känner och vad jag tycker det ska dofta. Nygjort kaffe har ju alltid haft en härlig arom, men nu är det mer konstigt. Även om vissa dofter kommit tillbaka så är inte smaken där, men det känns som att det går åt rätt håll i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close