Klassisk fiskgratäng med räkor

9.9K

En hederlig svensk husman tillhör inte längre vanligheterna här hemma, men när suget uppstår är det inte sällan det lagas en klassisk fiskgratäng med räkor. Det härliga med den här rätten är att det funkar lika bra till vardags som till helg med vännerna på besök. Våra barn är ju dessvärre inte överförtjusta i fisk generellt, men den här anser de är ”OK”. Ungar alltså. Så vi lever med att ha en rätt som är ”OK”, men som många ändå uppskattar. Ja, lite ironisk får man väl vara…

Fiskgratäng lika bra till vardags som helg
Klassisk fiskgratäng med räkor. Inga handskalade räkor den här gången, men det blev jäkligt gott ändå.

Är det en planerad middag så ser vi till att handskala färska räkor och torsk då det är fantastiskt gott. Vi ser till att alltid ha fiskblock och lite bättre kvalitet på frysta räkor hemma i frysen. Det blir tillräckligt bra och alltid skönt att kunna laga om andan faller på spontant mitt i veckan. Det övriga har man oftast hemma.

Jag blev uppväxt på en hel del husman när jag var liten. Då var det ofta lite ättika i de klassiska rätterna, så jag har fortsatt den trenden då jag gillar den syran det tillför. Och massa dill förstås.

5 from 1 vote

Klassisk fiskgratäng med räkor

En fiskrätt som många uppskattar. Både till vardag och helg.
Portioner 4 pers
Tillagningstid 1 timme 30 minuter

Ingredienser

  • 500 gram vit fisk, t ex torsk eller kolja
  • 100 gram räkor
  • 1/2 dl salt (till rimlag)

Gratängsås

  • 1 st schalottenlök
  • 3 st champinjoner
  • 1 kvist timjan
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fiskfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk ättika (alt färsk citronsaft – eller både och) 12%
  • 1/2 dl dill finklippt
  • 1 krm malen vitpeppar

Pommes duchesse

  • 750 gram möjlig potatis (ca 10 st)
  • 2 st äggulor
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk smör
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 krm riven vitpeppar
  • 1/2 tsk salt (smaka av)

Instruktioner

  • Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
  • Rimma fisken i saltlag i 30 minuter. Beräkna ca 0,5 dl salt per liter vatten.
  • Sätt på ugnen på 225 grader.
  • Skiva champinjoner, sharlottenlök och fräs dem i smör tillsamman med timjan.
  • Tilsätt det vita vinet tillsammans med fiskfonden. Reducera tills hälften av vätskan återstår.
  • Häll i grädde och ättika och låt allt koka tills såsen har den konsistens du vill ha i gratängen. Dra några varv med vitepparkvarnen och smaka av med salt, ättika och ev lite färsk citronsaft om du vill få upp fräschören något. Ta bort från värmen och tillsätt dillen.
  • Häll ut nästan allt vattnet från potatisen. Pressa potatisen så den är finfördelad. Tillsätt smör, olja, ägg och kryddor. Smaka av.
  • Häll bort saltlagen fisken ligger i och låt rinna av kort på papper eller galler. Smöra en ugnsform och spritsa moset längs kanterna. Fördela fisken jämt tillsammans med räkor (spara några till garnering). Krydda med lite salt och nymald vitpeppar och häll över gratängsåsen.
  • Grädda i ugnen tills potatisen är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna något innan servering och garnera med färska räkor och dillkvist. Hoppas det smakar!
Författare: Peder
Måltid: Lunch & middag
Keyword: dill, fisk, gratäng, kolja, räkor, torsk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Join the Conversation

  1. sinikka naumanen says:

    5 stars
    Mums📣

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close