Pepparsås som lyfter helgens middag!

2.6K

Det här är såsernas sås, hands down! En gräddig pepparsås som imponerar utan att för den skull vara särskilt svår att göra. Låt dig inte skrämmas av flamberingsmomentet, för det låter svårare än det är. Det enda riktigt viktiga är att du tar undan kastrullen från spisen så att du inte flamberar under köksfläkten, för det är en riktig brandfara! Annars är det inte svårare än att tända ett ljus 🙂

Pepparsås passar allra bäst till nötkött tycker vi. En fin bit entrecôte, lite ugnsstekt potatis och spetskål, och så denna sås. Mer behövs inte för en riktigt lyxig helgmiddag! Vill du lyxa till det ordentligt använder du en äkta konjak, men för en mer plånboksvänlig variant rekommenderar vi istället eau-de-vie. Eau-de-vie är ett destillat som inte får kallas konjak enligt fransk lagstiftning, men som gör jobbet lika bra i denna sås.

Hur länge ska man koka såsen då? Det beror främst på två faktorer: vilken konsistens du föredrar och vilket sorts kokkärl du använder. Vill du att såsen ska tjockna snabbare använder du med fördel en sauteusepanna eller stekpanna med hög kant. En tjockbottnad kastrull går annars också bra, men då tar reduceringen längre tid. Hur tjock du vill att såsen ska vara avgör koktiden, men räkna med åtminstone tjugo minuter.

Pepparsås

Såsernas sås! I familjen Rotkirch i alla fall. En gräddig, pepprig sås med perfekt balans av sälta och lite sötma från konjak som lyfter helgmiddagen till nya höjder!
Portioner 4 port
Tillagningstid 15 minuter
Koktid 20 minuter
Total tid 35 minuter

Ingredienser

 • 2 msk svartpeppar hel
 • 1 st stor schalottenlök alternativt 2 st små
 • 1/2 dl konjak alt eau-de-vie
 • 2 dl kalvbuljong
 • 4 dl vispgrädde
 • 1/2 msk balsamvinäger

Instruktioner

 • Börja med att blanchera pepparkornen. Häll dem i en liten kastrull och täck med vatten. Låt koka upp, ta av från värmen och sila bort vattnet.
 • Finhacka schalottenlöken och hacka sedan pepparkornen grovt.
 • Fräs lök och peppar i smör i en panna eller kastrull på medelvärme, tills löken är glansig och precis börjar få färg.
 • Ta kastrullen från värmen och se till att du inte står under en spisfläkt eller har något brandfarligt i närheten, för nu ska det flamberas! Tillsätt konjaken och tänd eld på den med en tändare/tändsticka. När eldslågorna slocknat sätter du tillbaka kastrullen på spisen.
 • Tillsätt kalvbuljong, vispgrädde och balsamvinäger och rör ihop.
 • Låt småputtra på låg till medelhög värme, tills konsistensen är som du vill ha den. Smaka av med ev lite salt.

Anteckning

Koktiden på såsen varierar beroende på vilken sorts kokkärl du väljer. Såsen reduceras snabbare om du t ex väljer en stekpanna med höga kanter istället för en kastrull. 
Skulle såsen reducera för mycket och bli för tjock, tillsätt lite mer grädde.
Författare: Peder
Måltid: Tillbehör
Keyword: grädde, konjak, peppar, sås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating
Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close