Så styckar du en hel kyckling

350

Att stycka en hel fågel kommer med många fördelar . Förutom det uppenbara att det blir billigare så är det betydligt fräschare än de, ursäkta uttrycket, snuskiga vacumförpackade paketen i affären. De luktar ju långt från friskt. Nej tack. När du väl vant dig vid att stycka din egen kyckling så är det svårt att gå tillbaka. Och när du väl gjort det några gånger så går det även fort.

Förutom ovanstående så får du alla detaljer av fågeln som gör den stora skillnaden för dina rätter. För att inte tala om buljongen du kan koka på skrovet. Att koka sin egen kycklingbuljong är något som lyfter dina såser och soppor till nästa nivå. Jag brukar lägga skrovet i frysen till jag har två skrov att koka buljong på. Sedan styckfryser jag den färdiga buljongen i stora kuber så är det enkelt att ta fram när jag behöver. Själv använder jag dessa från Amazon (sponsrad länk) då de är tillräckligt stora samt går att stapla ovanpå varandra. På så sätt kan jag göra ett större kok.

I filmen nedan visar jag hur jag gör.

Så gör du steg för steg

  1. Torka kycklingen runt om med papper så du kan få bra grepp om fågeln.
  2. Välj en vass och något flexibel kniv så går styckningen enklare.
  3. Snitta skinnet mellan brösten och låren och bryt seden upp lederna för att kunna skära bort låren.
  4. Dra ut vingarna så lederna öppnar sig och skär emellan.
  5. Nu ska vi ta ut bröstfiléerna. Känn var bröstbenet går, lägg ett snitt och följ sedan kanten tills filén är separerad. Repetera på andra sidan.
  6. Rensa detaljerna från senor och eventuell brosk som kommit med.
  7. Vill du så kan du dela låren från klubborna genom att sträcka leden och skära emellan.
  8. Glöm inte att koka buljong på skrovet! Hinner du inte på en gång, lägg det i frysen och gör det vid ett annat tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close