Kesobröd / lågkolhydratsbröd

156

Kesobröd

Som tidigare nämnts försöker vi vuxna i familjen äta mindre mängd kolhydrater – åtminstone lågkvalitativa kolisar som framförallt av typerna tillsatt socker och mjölbaserad mat. Att hitta alternativ till pasta och annat är inte så svårt. Men eftersom vi fortfarande gärna vill ha våra frukostsmörgåsar håller jag för närvarande på och testar mig igenom olika recept på lågkolhydratsbröd. Idag kom turen till kesobröd!

Lågkolhydratsbröd kan ju variera enormt i både konsistens och smak. Från att innehålla i stort sett bara ägg och philadelphiaost (som LCHF:ens oopsies) till spröda knäckebröd som detta. Då jag inte tycker att oopsies är särskilt brödlika (och alldeles för äggiga), och oftast helst ändå vill ha just mjuk smörgås på morgonen, så testade jag idag ett recept på kesobröd som jag hittade här.

Bröd bakat på enbart kokosmjöl tycker jag tyvärr ofta blir för stabbigt, plus att kokossmaken gärna tar överhanden. Därför modifierade jag receptet lite och körde på en blandning av mandel- och kokosmjöl istället. Resultatet blev ett mjukt tekaksliknande bröd som gör sig riktigt bra med en god lagrad ost och skivade färska tomater, eller varför inte rostat?!

Kesobröd (6 st)

  • 3 ekologiska ägg
  • 250 g ekologisk keso
  • 3 msk ekologiskt kokosmjöl
  • 3 msk ekologiskt mandelmjöl
  • 1,5 msk fiberhusk/psylliumfröskal
  • 2 tsk bakpulver
  • ev ekologiska pumpakärnor och solrosfrön att strö över

Sätt ugnen på 200 grader.

Knäck äggen i en skål och tillsätt keson. Mixa slätt med handmixer.

I en annan skål blandar du alla torra ingredienser väl. Häll över ägg- och kesosmeten och rör runt tills allt är väl blandat. Låt svälla någon minut till en ”gröt”.

Klä en plåt med bakplåtspapper och fördela smeten i en jämntjock fyrkant (ungefär halva plåtens storlek – den flyter ut lite under gräddningen) – använd gärna händerna.

Grädda mitt i ugnen ca 15-18 minuter, tills brödet fått fin färg.

Ta ut och låt svalna, skär sedan i sex delar och avnjut direkt eller frys in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close