Kryddigt curryris är ett enkelt sätt att liva upp vardagsmaten. Blir lite roligare då det blir ”mer” än bara ett tillbehör. Mycket smaker som går bra ihop med lamm, kyckling och lyfter hela rätten om du serverar vegetariskt/veganskt rakt igenom. Varför inte prova denna ihop med vårt recept på kebabtallrik?
Kryddigt curryris
Ett smakrikt och färgglatt ris som passar lika bra till kebaben som till falafel.
Ingredienser
- 1 tsk curry
- 1 tsk gurkmeja
- 1 krm cayennepeppar
- 5 st kardemummakärnor gröna
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar mald
- 2 msk tomatpuré
- 1/2 st rödlök skivad
- 3 msk rapsolja
- 3 dl matris
- 5-6 dl hönsbuljong Mängden avser utspädd buljong och motsvarar ca 1 hönsbuljongtärning + vatten
Instruktioner
- Hetta upp olja i en kastrull på medelhög värme.
- Tillsätt skivad rödlök, tomatpuré och alla kryddor och låt fräsa i ett par minuter under omrörning.
- Skölj riset ett par omgångar i kallt vatten.
- Blanda ner riset i kryddblandningen och låt fräsa någon minut.
- Häll på den mindre mängden hönsbuljong i riset, lägg på ett lock och låt sjuda på låg värme i ca 18-20 minuter.
- Späd ev med lite mer hönsbuljong under koktiden om det verkar bli för torrt.
- När riset är färdigkokt, smaka av med med eventuellt lite mer salt.
Anteckning
Riset gör du enkelt veganskt genom att byta ut hönsfond/buljong mot grönsaksbuljong.
Hade ingen kardemumma, men det blev ändå väldigt gott. Vi åt till nuggets. 😄