Vegetariska köttbullar / mandelbollar, glutenfritt

57

Om ni inte redan har denna kokbok hemma så vill jag tipsa: “Mera vego” av Sara Ask och Lisa Bjärbo. För den som är ovan att laga vegetariskt för hela familjen och söker inspiration så tycker jag det är en bra källa att utgå ifrån. Kanske inte så mycket för att det är nya oväntade saker, men för att den är upplagd med recept för olika tillfällen. Typ när det måste gå fort efter förskolan, eller när man vill laga lite festligare. Och dessutom med ett tänk som lättare gå hem hos barnen – vegetariska köttbullar till exempel!

Det här receptet är alltså plockat från “Mera vego” men anpassat till glutenfritt och med mindre vitlök än originalreceptet då jag tycker det räcker med vitlöken i peston. Väldigt behändigt att laga faktiskt – låt er inte skrämmas av att de ska kokas innan stekning, det är gjort på max tio minuter och stekningen går ju istället ännu snabbare sedan jämfört med köttbullar.

Servera med t ex potatismos och ev lingonsylt, eller som en del av en plockbuffé med lite goda röror som t ex paprikaröra, hummus, ostknyten och ungsstekta potatisklyftor!
Stek i rapsolja för laktosfritt! Kan serveras till barn från ca 12 månader såvida du redan introducerat nötter och vet att ingen allergi föreligger.

vegetariska köttbullar

Glutenfria vegetariska köttbullar / mandelbollar (40 st)

200 g ekologisk sötmandel
1/2 dl ekologiska glutenfria havregryn
1 dl ekologiska stora kokta vita bönor
2 ekologiska ägg
1 ekologisk liten gul lök, finhackad
1/2 tsk salt
2 msk grön pesto
1 dl riven ekologisk ost
svart- och vitpeppar efter smak (ca 1 krm)
ekologiskt smör att steka i

Börja med att mixa mandlar och havregryn till ett grovt mjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa/pulsera tills smeten är slät. Skulle den kännas för lös så tillsätt lite mer havregryn. Låt svälla ett par minuter.

Blöt händerna (för mindre kladd) och rulla ca fyrtio små bollar. Koka upp vatten i en vid kastrull och koka sedan bollarna några minuter tills de flyter upp till ytan. Lägg inte i för många på en gång, kanske ca 10 i taget i en normalstor kastrull.

Hetta upp en stekpanna och stek sedan bollarna i en klick smör på medelstark värme så att de blir gyllene på ytan.

De som inte äts upp direkt går utmärkt att frysa in! 🙂

Join the Conversation

  1. Å den boken köpte jag i höstas, den är såå bra (vi har inga barn, men gillar boken ändå 😉 ). Jag gillar pastagratängen med grönkål, vi gjorde nån annan gratäng ifrån boken också men nu har jag glömt vilken 😉

    1. Kul! Älskar grönkål så den måste jag såklart också testa! Vi gjorde pirogerna med spenat och fetaost också – så himla enkelt men verkligen supergott! 🙂

      1. Å de är ju med goda och ugnspannkakan med potatis också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close