Frasiga fiskburgare för barn med tillbehör

169

Hurra! Jag har hittat ett nytt sätt att få barnen att äta torsk! Det är en fortsatt kamp här hemma med just vit fisk. Femåringen börjar äntligen ge med sig och det går oftast bra numera, men tvååringen är långt ifrån övertygad… Hamburgare brukar de oftast äta med god aptit, mycket för att det serveras med bröd tror jag. Så att göra frasiga fiskburgare borde ju funka hyfsat tänker jag. Och faktiskt föll det väl ut!

Minstingen äter dock mest paneringen om man ska vara ärlig. De där små är ju så sjukt fingerfärdiga med att äta runt saker. Pilla bort, äta bakvänt och upp och ner och annat, så jag är inte förvånad… Men femåringen ger till och med tummen upp och åt utan tjat!

Ett extra plus för att rätten är supersnabb att tillaga! Bra vardagsmat med andra ord 🙂

Som sås kan du göra egen remouladsås! Eller så rör du ihop t ex lite crème fraiche eller gräddfil med hackad dill, lite salt och en skvätt citron t ex. Sedan lägger du på det barnen gillar – skivad tomat, gurka, majs, avokado, färsk spenat osv osv. Smacka ihop mellan två bröd och du är hemma!

Du kan servera fiskburgare även till barn från åtta månader om du inte saltar smeten. Du får också göra osaltad sås och bara steka försiktigt i osaltat smör eller neutral matolja på låg värme, för att undvika för mycket stekyta. Tänk på att steka länge nog bara för att fisken ska vara tillagad igenom.

Fiskburgaren kan göras laktosfri och glutenfri, se nedan i receptet.

Frasiga fiskburgare

Barnens frasiga fiskburgare (4 port)

  • 400 g ekologisk torskfilé
  • 2 st ekologisk salladslök, finhackad
  • 1/2 dl ekologisk matlagningsgrädde eller vegetabiliskt alternativ, t ex havregrädde för laktosfritt
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen vitpeppar
  • 1/2 krm caynnepeppar
  • 1 dl panko (asiatiskt ströbröd) alt ekoligiskt mandelmjöl (för glutenfritt)
  • ekologiskt smör alt. rapsolja till stekning
  • Tillbehör: hamburgerbröd (ev glutenfria), grönsaker och såser efter smak

Så här gör du:

Häll upp ditt val för panering: panko eller mandelmjöl, på en plan tallrik.

Skär filéerna i centimeterstora kuber. Finhacka salladslöken. Lägg fisk och lökhack i en matberedare. Tillsätt potatismjöl, kryddorna och grädden. Mixa snabbt ihop till en hyfsat slät färs.

Häll upp några matskedar matolja i en skål. doppa fingrarna och fördela oljan i handflatorna.

Forma biffar (ganska tunna, ca centimetertjocka) av färssmeten och vänd dem i paneringen. Lägg på en skärbräda så länge.

Hetta upp en stekpanna med smör eller matolja. Sänk sedan värmen till svag/medelhög temperatur och stek ett par fiskbiffar i taget ca två-tre minuter per sida. OBS! Om du gör till en bebis under året, försök undvika för stekyta så långt det går och stek gärna lite längre tid på ännu lägre värme istället.

Under tiden skär du upp grönsaker och rör ihop en sås.

Låt barnen komponera sin egen burgare vid bordet, det brukar vara mest poppis 😉

Join the Conversation

  1. Hej
    Har du slutat blogga? 🙁
    Mvh anna

    1. Hej Anna! 🙂
      Jag har inte tagit något medvetet beslut om att sluta blogga, det har bara varit en fas i livet när annat har fått ta mer plats. Jag vågar inte liva när jag kommer fortsätta eller i vilken omfattning, men helt slutar jag inte i alla fall. Jag lagar ju fortfarande mat till mina barn… 😉 Det finna bara inte utrymme för allt annat man vill göra hela tiden.

      Men fler recept kommer, vet bara inte när det blir just nu!
      Ha en fin dag/
      Marie

      1. Hej,
        Åh men d förstår jag absolut.
        Att du ens hinner blogga är bara det otroligt tkr jag 🙂
        Tkr så mkt om din blogg!
        Hittat en massa bra recept som jag skall laga nu i veckan t.ex.
        Du borde verkligen ge ut en kokbok.
        Så otroligt duktig!
        Hoppas på fler inlägg när du har tid igen.
        Bästa hälsningar Anna.

        1. Men åh vad gullig du är! Tack så hemskt mycket för de varma orden, det gjorde verkligen min vecka!
          Nu känner jag mig nästan manad att lägga upp något mer snart… 😉

          Bästa hälsningar tillbaka och lycka till med matlagningen! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close