Mitt första bröd

655

Någonstans runt halvåret börjar många bebisar äta flera mål mat om dagen, då man kommit förbi det första smakportionsstadiet. Dessutom tycker de flesta också att det är roligt att äta för egen maskin, så bröd brukar ofta komma in i bilden i de här sammanhangen.

Eftersom barn under året inte kan reglera saltmängden i kroppen på rätt sätt så bör man ju undvika salt så gott det går. Med tanke på att det lätt blir ett par brödskivor om dagen med mellanmål och frukost när bebisen väl kommit igång med maten ordentligt, så är just bröd ett livsmedel där man med fördel kan se till att undvika salt. Att hitta osaltat bröd i affären är dock rätt svårt, ofta innehåller ju köpebröd även sötning i form av socker eller sirap samt en del annat som man kanske vill undvika av olika skäl (tillsatser bl a).

Fullkorn och fiber är inte särskilt snällt för de minsta magarna, så där försvinner ju också en stor del av köpeutbudet. Fröer och hårda skorpor är inte heller särskilt passande för en liten utan tänder och omoget mag- och tarmsystem.

Alltså blir det enkla rådet att baka ett eget bröd – saltfritt, mjukt, tuggvänligt och lättsmält. Det här brödet är lättbakat, och blir saftigt och gott tack vare havremjölken och oljan. Det fungerar fint som ett första bröd till bebben – skiva tunt och bred med osaltat smör och t ex lite leverpastej. Och ja – leverpastej innehåller ju salt men även det viktiga järnet som bebisar behöver, och brödet är ju osaltat… 🙂

Ett riktigt saftigt och lättätet bröd för bebisar!
Ett riktigt saftigt och lättätet bröd för bebisar!

Mitt första bröd

 • 25 g färsk jäst
 • 3 dl vatten
 • 2 dl havremjölk (eller vatten om du inte har havremjölk)
 • ca 11-12,5 dl ekologiskt vetemjöl
 • 2 msk kallpressad ekologisk rapsolja + ca 1 msk till formen

Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet och blanda med havremjölken så att det blir fingervarmt. (OBS! Använd inte ljummet vatten från kranen, det kan innehålla koppar från rören).

Rör ut jästen med en del av degvätskan. Tillsätt sedan resten av degvätskan, oljan samt det mesta av mjölet. Knåda, eller med fördel – kör degen i hushållsmaskin, i ca 5 minuter. Degen ska släppa bunkens kanter, då är mjölmängden rätt.

Låt jäsa under bakduk i en timme (eller till dubbla storleken).

Pensla en ungsform på ca 25×30 cm med rapsolja (alternativt klä med bakplåtspapper). Stjälp upp degen i formen och platta ut med händerna. Låt jäsa ytterligare en timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 30 minuter, tills brödet fåt fin yta och är genomgräddat.

Stjälp upp direkt och låt svalna. Skiva upp i tunna skivor och frys in så har du smörgåsar för ett par veckor åt bebisen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

 1. Hej! När jag gjorde brödet fick det en jättehård skorpa på toppen och alla kanter blev alldeles hårda. Så vid varje skiva får jag skära bort allt runt om för att min son ska kunna äta brödet. Sen tycker jag att det är obeskrivligt smuligt.. 😩 Hade jag det inne för länge i ugnen?

  1. Hej Frida! Vad trist att det inte blev bra! Svårt att säga riktigt vad som orsakade det hela, men det låter mest som att det varit för hög värme ovanifrån om ytan blivit hård och brödet blivit smuligt. För visst blir det lite smuligt, men det ska inte vara smuligare än de flesta vanliga bröd… Hade du kanske brödet högt uppe i ugnen eller vet du om din ugn ger ojämn värme?
   Hoppas på bättre lycka nästa gång! Mvh Marie

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close