Jag var och åt lunch på FAVO! vid Garnisonen. Deras asiatiska nudelrätt fastnade. Inte bara smaken – utan även känslan. Den där kryddiga, lite klibbiga, umamirika såsen som svepte in nudlarna. Jag gick därifrån och tänkte: Kan man få till något liknande hemma – med riktiga råvaror, långkok och svensk högrev?
Det visade sig att svaret var: ja. Och kanske till och med bättre.
Det började med en bit högrev i kylen och en burk gochujang jag köpt utan riktigt syfte. Men någonstans där i minnet fanns den där lunchen kvar, och plötsligt kändes det självklart: det här blir en spicy gochujang bolognese.
Jag tog klassisk raguteknik – mirepoix på lök, morot och selleri, brynt kött, tomat och tålamod – och lät det möta koreansk fermenterad chili. Gochujang är något helt annat än vanlig sriracha. Den är djup, söt, lite funky – som om chilin gått i terapi och kommit tillbaka med mer karaktär.
När det fått koka ihop i några timmar doftade det inte Italien längre. Det doftade något annat. Något nytt. Något bättre?
Och som avslutning – en hemmagjord Kewpie-majonnäs. Syrlig, krämig och precis tillräckligt distinkt för att balansera hettan. Jag vispade ihop en egen variant med äggula, risvinäger, lite dijon samt en gnutta misopasta. Ringlade över vid servering och toppade med salladslök och sesamfrön. Det satte pricken över i. Gillar du hetta så kan jag rekommendera en extra liten klick av gochujang på toppen.
Det är fortfarande en ragu. Men det är också en svensk högrevsgryta med koreansk twist, japansk topping och en aning lunchinspiration från Östermalm. Inte så tokigt som det låter. Faktiskt helt briljant.
Men nu är jag nyfiken – vågar du testa? Och framför allt: levde den upp till förväntningarna?
Om du serverade vår gochujang bolognese – blev det ett ”nej tack” eller ”den här äter vi igen”? Kommentera gärna hur det gick. Jag vill höra både succéer och bommar. Det är ju så vi lär oss, eller hur?
Spicy gochujang bolognese med sobanudlar
Ingredienser
sobanudlar
- 1 st gul lök normalstor
- 3 st selleristjälkar
- 4 st champinjoner
Kryddor
- 1 tsk svartpepparkorn
- 0.5 tsk vitpepparkorn
- 1 tsk korianderfrön
Övrigt
- 600 g svensk högrev
- 4 msk gochujang koreansk chilipasta
- 390 g krossade tomater 1 tetra
- 2 msk kalvfond
- 3 st vitlöksklyftor finhackade
- färsk ingefära 1 tumme, riven (ca 25–30 g)
- 1 msk sesamolja
- 2 tsk sesamfrön
- 1 st röd chili finhackad
- 3 st salladslökar skivade, det gröna till topping
- 200 g sobanudlar
- Kewpie-majonnäs till servering
Instruktioner
Tillagning
- Finhacka gul lök, selleri och champinjoner. Detta är din mirepoix – ställ åt sidan. Mät upp svartpeppar, vitpeppar och korianderfrön.
- Rosta kryddorna i en torr panna på medelhög värme i 1–2 minuter. Låt svalna och mortla till fint pulver.
- Tärna högreven i ca 1×1 cm bitar.
- Stek köttet i olja tills det får färg. Tillsätt de rostade kryddorna och fräs i 1 minut.
- Tillsätt mirepoix (lök, selleri, champinjoner) och fräs tills allt är mjukt och doftande, ca 10 minuter.
- Tillsätt finhackad vitlök, riven ingefära och chili. Fräs ytterligare 1–2 minuter.
- Tillsätt gochujang, krossade tomater och kalvfond. Rör om och koka upp. Sänk till låg värme, täck med lock och sjud i 2–3 timmar tills köttet faller isär.
- Tillsätt sesamolja och smaka av med mer gochujang, lite socker eller fond. Justera konsistens vid behov.
- Koka sobanudlar enligt anvisningarna. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
- Servera nudlarna med bolognese, toppa med Kewpie-majonnäs, sesamfrön och salladslök.