Ängamat – ljuvlig grönsakssoppa

500

Vi köpte nyligen Per Morberg lagar husmanskost, och jag måste ju säga att den var oväntat inspirerande! Många rätter som man liksom har glömt av i denna nya era av ”husman” som i de flesta familjer stavas pasta, tacos och köttbullar. Boken har en massa godsaker med allt från vanliga pannkakor och korv stroganoff till roliga ”nyupptäckter” som t ex renskavsgryta och denna ljuvliga milda grönsakssoppan – ängamat.

ängamat - grönsakssoppa

Man kan ta lite vad man har hemma i grönsaksväg, så länge man ser till att anpassa kokningstiden. Ursprungsreceptet av Per innehåller morötter, blomkål, salladslök och sockerärter. Jag använde mig av allt utom salladslök som jag inte hade hemma, utan ersatte den med purjolök. Dessutom lade jag till lite broccoli och majs eftersom det är barnens favoriter.

För att ge buljongen lite mer smak så förkokade jag den i ca femton minuter med stock och blast från blomkålen – men har du ont om tid så kan du skippa det steget och bara koka ihop allting direkt till en soppa.

Vi åt soppan med min favorit – det frasiga fröknäcket, och eftersom det är torsdag så stekte vi några pannkakor också till efterrätt 😉

Gör soppan på grönsaksfond för en vegetarisk rätt. Bör ej serveras till barn under året eftersom den innehåller salt.

grönsaker till soppa
En liten tjuv i farten… 😉

Ängamat (grönsakssoppa) (4-6 port)

 • 7 dl kallt vatten
 • 2 msk ekologisk kyckling- eller grönsaksfond
 • 1/2 ekologiskt blomkålshuvud (ca 400 g)
 • 2 ekologiska morötter
 • 30 g ekologisk purjolök
 • 75 g ekologiska sockerärter
 • 1/2 litet ekologiskt broccolihuvud
 • 1 dl ekologisk majs
 • 3 dl ekologisk vispgrädde
 • vitpeppar och ev salt

Börja med att skölja blomkålen och skär bort blast och rotstock. Koka upp vatten med fonden och lägg i blasten och stocken från blomkålen. Låt småkoka ca femton minuter och lyft sedan ur blomkålsbitarna (du kan utesluta detta moment om du har bråttom).

Under tiden buljongen kokar, skala och skiva morötter och purjolök tunt. Skär blomkålsbuketter och broccolibuketter smått. Skölj och dela sockerärterna på mitten.

Häll i vispgrädden i buljongen och låt koka upp, tillsätt sedan alla grönsaker. Koka soppan tills dess att grönsakerna är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 8-10 minuter (eller längre om du vill ha dem nästan sönderkokta som jag för minstingens skull).

Smaka av med vitpeppar och ev lite salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

 1. De var min faviritsoppa när jag var liten 🙂 fast tror vi hade mjölk i, hur som helst är det gott 🙂 fina bilder!

  1. Tack för berömmet, roligt att höra! 🙂
   Ja, det är en väldigt bra ”barnsoppa” eftersom den är så mild i smaken! Dessutom är den extra bra eftersom det är så otroligt lättlagat också. Hoppas du testar att göra den för nostalgiska skäl om inte annat! 🙂

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close