Världens godaste blomkålssoppa!

240

”Det var SÅ gott, så jag tog TVÅ portioner!”
Den hör man inte ofta från 4-åringen… 😉 Särskilt inte om soppa!

Det här är ett superbra recept på blomkålssoppa – den blir mild och len men samtidigt smakrik, och tillsammans med kombinationen knaprig bacon och lite rostad majs så får man hela paletten av smaker och konsistenser vilket blir fantastiskt gott ihop! Egentligen hade jag bara tänkt ha bacon, men vi hade en majskolv kvar i kylen från gårdagens grillning, så den fick också åka med.

Ursprungsreceptet innehåller vin, vilket förstås ger det där lilla extra… 😉 Men ska du servera barnen så uteslut vinet eller ersätt med alkoholfritt, eftersom alkohol inte alls förångas så snabbt som många tror.

Jag rekommenderar att använda en del crème fraiche istället för grädde (se receptet nedan) – det ger en liten fräsch syrlighet som gifter sig extra väl med baconets sälta och majsens sötma.

Soppan (utan alkohol som sagt) kan serveras från ca 8 månader, men uteslut då fonden och bacontillbehöret i bebisportionen.

Ät den i stor portion som middagsrätt, eller servera en mindre portion som en festlig förrätt!

Världens godaste krämiga blomkålssoppa med bacon och rostad majs
Världens godaste krämiga blomkålssoppa med bacon och rostad majs

Världens godaste blomkålssoppa (8 port)

  • 1 stort ekologiskt blomkålshuvud, ca 1 kg
  • 1 ekologisk gul lök, hackad
  • 1 stor ekologisk vitlöksklyfta, pressad
  • 1,25 liter vatten
  • 1 dl ekologiskt vitt vin*
  • 2 1/2 msk fond (kyckling- alt grönsaksfond för en vegetarisk soppa)
  • 2 1/2 dl ekologisk matlagningsgrädde
  • 2 dl ekologisk vispgrädde, alternativt 1 dl vispgrädde + 1 dl ekologisk crème fraiche (34%)
  • en klick ekologiskt smör
  • salt och vitpeppar
  • en gnutta cayennepeppar

* Använd alkoholfritt vin eller uteslut det helt om du ska servera soppan till barn.

Tillbehör:

  • 1 pkt ekologisk bacon, knaperstekt och hackat (alternativt för vegetarianer; ta t ex strimlad vårlök och smörfrästa champinjoner istället)
  • 2 dl rostad majs

Börja med att skära ner blomkålshuvudet i små buketter och skölj dem. Spara stocken, den använder du i buljongkoket.

Finhacka lök och vitlök och fräs dem glansiga i smör i en stor kastrull på medelhög värme. Om du gör soppan med vin – häll på det och låt puttra ett par minuter.

Tillsätt sedan vatten, fond och blomkålsstocken. Låt koka ca 20 minuter. Under tiden kan du knapersteka baconet/steka svamp och skiva lök – beroende på vilka tillbehör du tänkt ha.

Ta upp blomkålsstocken och ersätt med blomkålsbuketterna. Låt koka ytterligare ca 10 minuter.

Mixa soppan slät med handmixer i kastrullen. Häll i matlagningsgrädde och vispgrädde/crème fraiche, blanda väl och sjud soppan några minuter till.

Mixa soppan en sista gång och smaka av med vitpeppar, en knivsudd cayennepeppar och ev lite salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close