Potatis- och purjolökssoppa

629

Denna potatis- och purjolökssoppa kommer som god tvåa på familjens topplista av soppor (för inget slår vår gulaschsoppa)! Men med tanke på att denna bara tar en halvtimme jämfört med gulaschens 3-4 timmar så kvalar den lätt in som “vardagsetta” av soppor istället. Dessutom är den ju vegetarisk och kostar i princip ingenting per portion!

Soppan är väldigt snarlik vår “sour creme”-potatissoppa. Tricket med kombinationen rotselleri och crème fraiche använder jag även här. Det ger den där djupa, runda och fylliga smaken i soppan “trots” enkelheten. Det blir särskilt viktigt när man gör den vegetarisk utan kycklingbuljong som i sour creme-soppan. Då behöver man kompensera lite mer i smakerna tycker jag.

Det här är ett recept som även barnen klarar av att laga eftersom man inte behöver finhacka något utan mixar sönder eventuella bitar i slutskedet. Vill man kan man toppa potatis- och purjolökssoppa med t ex färsk gräslök, strimlad purjo- eller salladslök eller varför inte lite krutonger på torra brödskalkar du fått över och vill minska matsvinnet! Att bara gnugga en vitlöksklyfta på torra brödskivor, bryta sönder och steka med smör är ju otroligt gott! Eller strössla över lite rostade salta pumpakärnor eller solrosfrön för crunch.

Ät och njut!

Potatis- och purjolökssoppa

En fyllig och krämig men ändå lätt potatis- och purjolökssoppa som är väldigt god och mättande. Bra "comfort-food" som passar hela familjen!
Portioner 4 port
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser

  • 300 g mjölig ekologisk potatis (ca 4-5 st medelstora)
  • 1/2 st gul lök
  • 1 st purjolök (ej blasten)
  • 30 g rotselleri (motsvarande ca 1/2 potatis i storlek)
  • 2 st buljongtärningar
  • 4 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • 1/2 dl crème fraiche (standard, ej lätt)
  • 1 krm vitpeppar finmalen
  • 1 msk smör eller rapsolja

Instruktioner

Förberedelser

  • Skala potatisen och en bit rotselleri. Skär i tärningar.
  • Dela och skölj purjolöken. Strimla och grovhacka purjolöken samt en halv gul lök.

Gör soppan

  • Fräs lökhacket på medelhög värme i smör eller rapsolja tills den är mjuk och glansig, ca 3-4 minuter.
  • Tillsätt den tärnade potatisen och rotsellerin, krydda med vitpeppar och smula ner buljongtärningarna.
  • Häll på mjölk och vatten och låt koka upp, rör om då och då.
  • När soppan kokat upp, sänk värmen och låt sedan sjuda i ca 15 minuter eller tills potatis och rotselleri är mjuka.
  • Tillsätt nu crème fraiche och mixa soppan slät med stavmixer.
  • Smaka av soppan med ev mer vitpeppar och salt.

Anteckning

För absolut bästa smak använder vi ofta hönsbuljong till soppan – men då blir den inte vegetarisk. Så är du vegeterian använder du grönsaksbuljong!
För laktosfritt använder du laktosfri mjölk och crème fraiche.
OBS! Släng inte purjolöksblasten – den kan du till exempel använda som del av basen om du ska koka fond.
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: potatis, purjolök, soppa, vegetariskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close