Delikatessköttbullar på kokt potatis

340

Köttbullar kan verkligen göras på många olika sätt, och alla har nog sin egen lilla touch. Någon rör ut ströbrödet i lite buljong, någon annan har i en gnutta vitlök, en tredje använder inga ägg utan ersätter med potatismjöl… Jag gör oftast köttbullsmeten på havregryn (glutenfritt), men ibland när jag har kokt potatis över så gör jag dessa delikatessköttbullar.

Rent konsistens- och smakmässigt så föredrar jag faktiskt dessa köttbullar – de blir inte fullt lika snygga eftersom smeten ska vara ganska lös, men slutresultatet blir mjuka och saftiga köttbullar med mycket smak.

Tro nu inte att de blir katastrofalt fula eftersom receptet kommer utan bild – helt ärligt så åts allting upp så himla snabbt så kameran hann inte med! Så därmed får man utse dessa till VERKLIGA delikatesser! 😉

Utesluter du saltet i smeten kan dessa serveras även till bebisar från ca 10 månaders ålder, men stek då försiktigt på låg värme så att det inte blir någon direkt stekyta.

Delikatessköttbullar utan gluten och laktos (4 port)

  • 350 g ekologisk nötfärs
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 dl ekologisk havremjölk
  • 1/2 ekologisk gul lök, finriven
  • 1 liten kokt ekologisk potatis, finriven
  • 1/2 tsk salt
  • malen vitpeppar
  • en nypa malen kryddpeppar (lyfter det hela till en helt annan liga, jag lovar!)

Vispa ut ägget snabbt med havremjölken, salt och peppar. Finriv den kokta potatisen och löken och rör ner i äggblandningen. Vänd till sist ner färsen och blanda till en slät och ganska lös smet.

Blöt händerna med kallt vatten och rulla små köttbullar. Stek försiktigt i laktosfritt smör, alternativt rapsolja om du är mjölkproteinallergiker. Köttbullarna blir lite kantiga i formen eftersom smeten är lite lös som sagt, men utseendet kompenseras av den goda smaken!

Servera med valfria tillbehör efter smak, men godast är nog (alltid) potatismos och rårörda lingon! Eller för er som vill äta mindre kolhydrater: blomkålspuré gjord på blomkål och färskost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close