Torsk med bacon och ostsås

3.1K

Vägen till att få barnen att faktiskt gilla vit fisk i någon form har tyvärr varit låååång för oss. Jag minns själv att det var först i vuxen ålder som jag på riktigt lärde mig uppskatta just vit fisk. Dock förstår jag inte varför det dröjt så länge. Jag minns bara att jag verkligen inte tyckte om det alls. Det var något med konsistensen och den där ”fisksmaken” som inte lirade med mig. Så även med våra barn nu.

Det säkraste kortet jag har för att få dem att äta vit fisk är denna torsk med bacon och ostsås. Den flörtar lite med carbonara-smaken. Och eftersom det annars är en storfavorit, så är det säkert därför de gillar rätten.

En annan bidragande faktor för framgång är just att välja torskrygg som bas istället för det vanligt förekommande frysta ”torskblocket”. Det går naturligtvis lika bra att använda ett sådant om man vill, men med ryggfiléerna skivar sig fisken fint vilket ger en trevligare konsistens.

Jag brukar blanda västerbottensost och parmesan, men det går förstås att använda bara västerbottensost, eller öka på mängden parmesan blandat med en mildare ostsort. Det viktiga är att använda en långlagrad smakrik ost, som tillsammans med syra från dijonsenapen, sötman från löken och sältan från baconet ger en närmast otroligt sammansatt umamismak!

Servera gärna med nykokt färskpotatis och primörer som t ex lättkokta salladsärtor när det är sommarsäsong, eller på vintern med t ex kokt pressad potatis och haricot verts.

Torsk i ugn med ost- och baconsås

Här är rätten som fick barnen att acceptera ugnsbakad torsk! Såsen liknar ju carbonara, som de flesta barn gillar – så det är riktig comfort food för hela familjen 🙂
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser

  • 4 st torskfiléer MSC-märkt
  • 1-2 tsk vitpeppar finmalen
  • 0,5-1 tsk salt
  • 2-3 st schalottenlök
  • 1 frp bacon ekologisk
  • 2 dl vispgrädde ekologisk
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl västerbottenost riven
  • 0,5 dl parmesanost finriven
  • 1 dl gräslök eller salladslök hackad

Instruktioner

  • Torka av torskfiléerna med lite hushållspapper. Lägg dem i en ugnsform och krydda med vitpeppar och salt.
  • Hacka schalottenlök och bacon och förstek i en stekpanna.
  • Blanda grädde, crème fraiche, dijon och riven ost i en bunke.
  • Blanda ner det stekta lök- och baconhacket i såsen och häll såsen över fisken.
  • Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, tills fisken är klar och gratängen fått färg.
  • Strö hackad gräslök/salladslök över rätten och servera med t ex kokt potatis och lättkokta haricot verts.
Måltid: Lunch & middag
Keyword: bacon, fisk, torsk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close