Renskavsgryta med blomkålsris

95

Vi har något av en “husman”-revival här hemma för närvarande. Det har varit köttfärslimpa, ugnspannkaka, biff stroganoff och fiskgratäng. Idag blev det ytterligare en sådan rätt: renskavsgryta med svamp och enbär.

Denna gryta är ganska så mild trots “speciell” viltsmak, och båda barnen åt med god aptit! De är lite lustiga så där – kan vara hur kräsna som helst med typ av bröd till frukost och vägra äta något med minsta synliga lökbit i, men kött i nästan alla former är no problems…?

Barnen åt potatisstomp till sina portioner och jag gjorde blomkålsris – superenkelt och gott lågkolhydratsalternativ för den som vill spara in på sådant.

Du kan servera rätten även till småttingar från ca 10 månaders ålder om du gör en parallell liten gryta på sidan om där du utesluter salt och fond.

renskavsgryta

Renskavsgryta (4-6 portioner)

  • 1 förpackning fryst renskav à 480 g, halvtinad
  • 1 ekologisk gul lök
  • 100 g ekologiska (helst självplockade förstås) trattkantareller
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk vilt- eller kalvfond
  • 5 krossade enbär
  • salt
  • nymalen vit- och svartpeppar
  • 2 msk ekologisk smör till stekning

Börja med att rensa och förvälla svampen i en stekpanna så att all vätska kokar bort. Tillsätt en klick smör och finhackad lök och fräs på medelhög värme ett par minuter. Salta och peppra och lägg åt sidan.

Fräs därefter den halvtinade renskaven i smör. Sära på köttet så att det blir lagom stora bitar (enligt tycke och smak) och jämnt brynt. Låt steka ett par minuter och häll sedan över svamp och lök.

Tillsätt grädde, fond och krossade enbär och låt puttra ett par minuter.

Smaka av med peppar och ev mer salt och servera genast med t ex potatisstomp eller blomkålsris (se nedan) samt rårörda ekologiska lingon.

Blomkålsris (4 port)

  • ca 500 g ekologisk färsk blomkål (drygt 1/2 stort huvud)
  • vatten och salt

Sätt lättsaltat vatten att koka upp i en stor kastrull. Skölj blomkålshuvudet och dela det på mitten eller i stora klyftor. Riv på grova sidan av ett rivjärn till “ris”. När vattnet kokar häller du i “riset” och låter det sjuda en till två minuter – bara så pass att blomkålen mjuknar. Sila bort vattnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close