Glutenfria morotskakemuffins utan raffinerat socker

219
Morotskakemuffins
Saftiga och söta morotskakor utan raffinerat socker och gluten!

För några veckor sedan köpte jag på mig ett lager med för mig nya råvaror, inspirerad av diverse raw food- och hälsobloggar. Bland annat fick kokossocker, chia- och hampafrön samt olika glutenfria mjölsorter som kokos-, mandel- och bovetemjöl följa med hem till skafferiet.

Chia– och hampafrön som är fantastiska källor till bl a protein och aminosyror, Omega-3 och antioxidanter använder jag dagligdags som t ex topping på frukostens yoghurt, i gröter eller smoothies. De olika mjölsorterna har jag också hittills använt rätt flitigt till bl a pannkakor och plättar, bars och matmuffins. Men just kokossockret har hittills stått orört i skåpet, tills jag idag ville testa ett första försök på ”sötsaker” i nyttigare format – morotskakemuffins! Jag älskar morotskaka, så att kunna äta det fast som en vanlig mellis utan gluten eller socker kändes som ett uppdrag väl värt att försöka lösa.

Konsistensen blir precis som vanlig morotskaka – saftigt och fluffigt. Den största skillnaden är att de smakar ganska mycket kokos också, men eftersom jag verkligen gillar det så är det knappast något negativt 😉 De fick väl godkänt av hela familjen – till och med Ellen på 10 månader som fick smaka, eftersom de inte innehåller raffinerat socker vilket jag inte vill ge henne.

De här rekommenderar jag verkligen att testa – enkla, näringsrika och hälsosamma trots den söta smaken. Perfekt som en lyxigare mellis eller som bjudfika på småbarnskalaset eftersom då alla kan äta dem – barn som vuxna!

Glutenfria morotskakemuffins utan raffinerat socker (12 st medelstora)

 • 1/2 dl bovetemjöl
 • 1 1/2 dl kokosmjöl
 • 3/4 tsk bikarbonat
 • 1 msk chiafrön*
 • 1/2 tsk kanel
 • 1/4 tsk ingefära
 • 1 dl ekologisk kokossocker**
 • 1/4 tsk ekologiskt vaniljpulver
 • 2 1/2 dl finrivna ekologiska morötter
 • 6 ekologiska ägg
 • 4 msk ekologisk kokosolja
 • 1 dl osockrat äppelmos (skala och mjukkoka 1 äpple i lite vatten, mosa med en potatisstomp)
 • 2 msk vatten*

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda de torra ingredienserna (block 1 ovan) i en liten bunke.

*Har du inte chiafrön hemma så kan de uteslutas. Strunta då också i vattnet i block 2 eftersom det endast är med för att balansera vätskemängden då chiafrön sväller och suger åt sig mycket vätska.

Vispa upp äggen lätt. Blanda ner finrivna morötter, kokosolja, äppelmos samt vatten (om du använder chiafrön, uteslut annars vattnet).

Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda väl så att det inte är några klumpar.

Skeda upp i 12 st muffinsformar och grädd mitt i ugnen ca 25 minuter, eller tills de är fint gyllenbruna och inte kladdar på provstickan.

** Kokossocker är ett ypperligt alternativ till det raffinerade vita sockret i bakning och matlagning, när du vill laga något sött som inte ger så stor blodsockersvängning. Det görs på kokosblommans nektar, är oraffinerat och innehåller inga tillsatser. Observera dock att det alltså inte är ”nyttigt” bara för att det inte är vanligt socker, men det går inte igenom några kemiska processer vid framställningen och har ett lågt glykemiskt index (GI).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close