Glutenfri ostpaj med broccoli och skinka

150

En av Lovas absoluta all-time-favourite maträtter är ostpaj med skinka. Det är ju i ursprungsreceptet inte världens nyttigaste rätt kanske, med tanke på just kombinationen mycket animaliskt mättat fett och snabba kolhydrater. Därför testade jag idag en ny variant av pajdeg utan vetemjöl som jag hittat på en LCHF-blogg, vilket ger en glutenfri ostpaj som dessutom har en bättre näringssammansättning då degen är baserad på mandelmjöl och sesamfrön istället.

I själva fyllningen har jag ersatt komjölken med havredryck, för att minska mängden animaliskt fett. Skinkan fick också sällskap av broccoli, vilket jag tycker lyfter pajen en nivå extra! Och vill man göra pajen helt vegetarisk utesluter man bara skinkan helt och hållet.

Jag måste säga att jag blev positivt överraskad av degen som blev riktigt krispig och god. Det är svårt att tro att den inte är gjord på spannmål! Dessutom kul att få med sesamfrön, som för övrigt är väldigt näringsrika och en bra källa till bl a B-vitamin och mineraler, med bonusen att de ska ha en skyddande effekt mot cancer. Du kör snabbt ihop degen i en matberedare eller mixer och förgräddar i tio minuter medan du vispar ihop fyllningen, sen är det klart på ytterligare 40 minuter i ugnen!

Pajen innehåller mycket salt så undvik att servera den till barn under 18 månader.

Knaprig pajdeg med en fyllning av goda ostar, broccoli och skinka
Knaprig pajdeg med en fyllning av goda ostar, broccoli och skinka.

Glutenfri ostpaj

Börja med pajdegen:

  • 3 dl ekologiskt mandelmjöl
  • 0,5 dl ekologiska skalade sesamfrön
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fiberhusk/psylliumfrön
  • Ett ekologiskt ägg
  • 40 g smör

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en matberedare/mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.

Förgrädda pajskalet på 175 grader i ca 10 minuter, ta sedan ut och höj värmen till 200 grader.

Pajfyllning:

  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl havredryck (1,5% fett), alternativt sojamjölk eller komjölk för den som vill
  • 1 dl riven mild ost
  • 1 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik ost)
  • Ett stort broccolihuvud
  • ca 150 g rökt skinka (valfritt – uteslut detta för en vegetarisk paj)
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svart- och vitpeppar

Medan pajdegen förgräddas vispar du ihop ägg, vätska, salt och peppar i en skål.

Hacka broccolin i mindre bitar och strimla skinkan.

Fördela broccoli, riven ost och skinka i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen.

Grädda på 200 grader i 40 minuter, eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close