Färgglad cole slaw med äpple och rödlök

227

Himmel så god mat vi åt igår! Pulled pork som fått stå i ugnen hela natten och riktigt gotta till sig, serverat med hemkokt tomat- och chilisås, hickory, riven ost, grönsallad med avokado. Och så denna krämiga lite sötsyrliga cole slaw på rödkål och äpple. Hur gott? Jag måste nästan ha lite idag igen känner jag, om det bara funnits rester kvar…

Rödkål blir ett lite roligare inslag på tallriken med sin lite rosalila färg, men det går naturligtvis precis lika bra att använda vitkål också! Det blir en rejäl sats av det här receptet – perfekt att ha i kylen ett par dagar och ta fram som tillbehör till luncher och middagar!

Färgglad cole slaw, det perfekta tillbehöret till kryddigt fläskkött!
Färgglad cole slaw, det perfekta tillbehöret till kryddigt fläskkött!

Cole slaw med äpple och rödlök (ca 1 liter)

  • 1/2 huvud (ca 800 g) ekologisk rödkål
  • 1 stort ekologiskt svenskt äpple, t ex Aroma som är lite syrligt
  • 1 ekologisk rödlök
  • 3/4 dl majonnäs (gärna hemgjord)
  • 3/4 dl crème fraiche (laktosfri för en laktosfri rätt)
  • 1/2 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • ca 1/2 msk vitvinsvinäger alt. citronsaft

Strimla rödkålen fint. Koka upp vatten i en stor kastrull och förväll kålen några minuter så att den hinner mjukna något och blir lite snällare för magen att hantera. Ta upp och sila av kålen i ett durkslag och spola kallt vatten över så att den kyls ner snabbt igen.

Skölj och grovriv äpplet med skalet (och näringsämnena) kvar. Skiva eller hacka rödlöken, beroende på hur stora bitar du vill ha.

Rör ihop majonnäsen med crème fraiche, salta och peppra.

Vänd ner den avrunna rödkålen, rödlök och äpple i majonnäsblandningen.

Smaka av med vitvinsvinäger eller saft från citron samt ev mer salt och peppar, det ska vara en bra balans mellan sötma, sälta och syra.

Passar särskilt bra till fläskkött och/eller lite sötstark mat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close