Köttbullar på kyckling för bebisen

343

Kyckling skuren i små små munsbitar är något som Ellen gillat ända sedan innan hon fick tänder, även om det var lite svårt att mala sönder och svälja. Därför testade jag ett recept på köttbullar på kyckling, som blir lite mjukare och mer lättätet för bebisen. Perfekt mat att plocka med själv! De blev så goda att Lova (nästan 4 år) tjatar om att smaka hela tiden, så jag får vakta Ellen när hon ska äta just dessa. Annars riskerar hon att bli utan 🙂

Rekommenderar varmt att testa dessa, väldigt tacksam bebismat på en ingrediens som annars oftast blir purémat när bebisar ska äta det.

Kycklingbollar med risotto och grönsaker. Just dessa exemplar blev lite för välstekta i den stressade småbarnstillvaron :) Det händer ju ibland, men då går det bra att skära bort själva stekytan innan bebisen äter!
Kycklingköttbullar med risotto och grönsaker. Just dessa exemplar blev lite för välstekta i den stressade småbarnstillvaron 🙂 Det händer ju ibland, men då går det bra att skära bort själva stekytan innan bebisen äter!

Köttbullar på kyckling med örtsmak, ca 25 små bollar

  • 200 g kycklingfilé
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta, pressad (kan uteslutas)
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1/2 dl riven ost
  • 1/4-1/2 dl ströbröd
  • 1/4 tsk torkad dragon
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • lite malen vitpeppar
  • rapsolja att steka i

Sätt på ugnen på 150 grader.

Börja sedan med att finhacka löken och rensa kycklingfilén som du skär i små bitar. Släng ner alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop till en slät smet. Börja med den mindre mängden ströbröd, blir smeten lite för lös (beror på hur stort ägg du har) kan du tillsätta lite mer ströbröd. OBS! Smeten ska dock vara lös, men gå att rulla med blöta händer. Är smeten för stabbig så kan bollarna bli lite torra så var inte rädd för lös smet 🙂

Blöt händerna med kallt vatten, ta en knapp matsked med smet och rulla till en lite boll. Fortsätt så tills smeten är slut, man behöver blöta händerna ett par gånger emellanåt för att inte smeten ska klibba fast i händerna.

Hetta upp rapsolja i en gjutjärnspanna och stek bollarna på medelhög värme tills de fått lite färg. Lägg inte i för många bollar åt gången, det räcker med kanske 6-8 stycken i taget. Rulla runt bollarna ofta så att de får jämn färg runtom på ytan. Lägg bollarna i en ugnsfast form och låt i ugnen 5-10 minuter efter stekningen så att de blir ordentligt genomstekta. Anledningen att man låter dem gå klart i ugnen istället för att steka dem länge i pannan är för att undvika att de får för mycket stekyta/riskerar att bli brända. Hårdstekt mat ska man undvika för det är svårsmält mat för små magar.

Servera med t ex rotmos eller risotto, samt plockgrönsaker som t ex broccoli eller ärtor. Om bebisen ska äta själv, dela bollarna i lite mindre munsbitar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close