Bakelse utan tillsatt socker à la Sarah Bernhardt

328

Sarah Bernhardt-bakelser med vit choklad

Åh vilka ljuvliga små munsbitar vi bakade i helgen! Dessa skapelser omnämns som bakelser, men är mer som små lyxiga kakor. Som en biskvi, men istället för sockerstinn smörkräm fylls de med krämig chokladtryffel. Bakelse utan tillsatt socker, men så dekadent. Yummie… 🙂

Bortsett från sockret i den mörka chokladen så är dessa godingar annars helt fria från tillsatt socker, vilket ger en lyxig finfika men med mindre socker. Som t ex min 4-åring som glatt äter dessa som lördagsgodis! 🙂

Mandelmassa utan tillsatt socker

Jag hittade recept på sockerfri mandelmassa på några olika bloggar, men de var alla helt utan sötning och innehöll endast mandlar och lite grädde. Tyckte det lät lite trist, och framförallt inte helt lyckat rent konsistensmässigt. Därför använder jag äkta vanilj och dadlar (bara en aning) för att få lite sötma och även som konsistenshöjare. Dadlarna är ju lite klistriga och hjälper till att binda samman massan.

Trots många små moment är de inte heller ett dugg svåra att göra! Bara att mixa ihop mandelmassan, röra ihop tryffelsmeten och sedan smälta choklad och doppa. Måste testas!

Sarah Bernhardt-bakelse utan socker

Bakelse utan tillsatt socker à la Sarah Bernhardt (15-20 st)

Sockerfri hemgjord mandelmassa:

  • 1 1/2 dl ekologisk sötmandel
  • 3 msk ekologisk vispgrädde
  • 2 ekologiska Medjool-dadlar (alt 3-4 vanliga färska dadlar), urkärnade
  • 1 krm ekologiskt äkta vaniljpulver (ej vaniljsocker)

Till bottnarna:

  • 1 sats mandelmassa enligt ovan
  • 1/2 ekologisk äggvita (om ägget är litet, använd en hel äggvita)

Chokladtryffel-fyllning:

  • 150 g ekologisk mörk choklad, 70% (ev valfri smaksatt choklad, t ex hälften 70%-ig mintchoklad, hälften vanlig)
  • 0,75 dl ekologisk vispgrädde
  • 2 msk rumsvarmt ekologiskt smör

Topping/garnering:

  • 150 g mörk ekologisk choklad, 70%
  • ev finhackade mandlar, riven kokos eller (om du inte bryr dig om den lilla mängden socker) lite riven vit choklad

Börja med mandelmassan:

Skålla mandeln i kokande vatten någon minut så att skalen släpper. Skölj i kallt vatten och skala mandlarna. Lägg mandlarna i en matberedare och kör tills de är finhackade.

Nu till sötningen: daldar! Medjooldadlar är extra stora och kletigt mjuka färska dadlar som ger en söt smak utan att för den skull smaka fruktigt. Har du inte tillgång till dessa så går det lika bra med vanliga färska mindre dadlar, men då behövs dubbla mängden.

Hacka dadlarna och lägg i matberedaren, tillsätt äkta vaniljpulver och 2 msk av grädden.

Kör i matberedaren till en smidig massa, tillsätt ev mer grädde om den inte går ihop.

Bottnar:

Sätt ugnen på 175 grader. Tillsätt äggvita till din mandelmassa och arbeta samman med händerna till en smidig deg. Rulla små bollar med händerna, lite mindre än en golfboll i storlek. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem med händerna så att de blir ca 3-4 mm tjocka.

Grädda ca 12 minuter tills de fått en gnutta färg på ytan. Ta ut och låt svalna.

Tryffelsmet:

Finhacka chokladen. Hetta upp grädden i en kastrull tills den precis börjar sjuda. Dra från värmen och häll den över chokladen, rör tills du har en slät smet. Rör till sist ner smöret. Låt smeten vila tills den svalnat och tjocknat till bredbar konsistens.

Bred tryffeln toppigt på bottnarna. Ställ in i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt.

Garnering:

Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Doppa kakorna så att chokladen täcker tryffeln. Rulla ev i hackad mandel eller strö riven kokos/vit choklad över kakorna.

Låt stelna och njut! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close